Mac OS Mavericks, новата операциона система на Apple



Преди минути приключи първото събитие от Apple за 2013, което е съчетано с конференцията за разработчици на iOS и Mac OS.Ето какво ново от Apple:

1.Новата операционна система за Mac се нарича Mac OS 10.9 Mavericks.Взели решението да прекратят с котките Apple ще кръщават идните поколения Mac OS операционни системи на места от Калифорния ( там се намира централата на Apple ).Новостите в Mavericks са наистина много и изключително полезни от гледна точка на функционалност.

- iBooks - вече наличен и за Mac iBooks приложението ни дава възможност освен да разглеждаме книги и PDF документи, също така и да ги споделяме с останалите си устройства през iCloud.

- Maps - с Mac OS Mavericks ще ви се наложи да забравите за Google Maps.Вграденото в операционната система приложение дава три различни начина за погледа на карти - standart, hybrid,  satelite.Изключително полезна функция е изпращането на предварително изготвен маршрут към вашиte iOS устройства.

- Calendar - приложението , без което никой бизнесмен вече не може дава възможност интуитивно да се скролва през различните дни, седмици, месеци.Според зададеният адрес на среща Calendar изчислява времето, което ви е необходимо до следващата среща и ви уведомява, че е време да напуснете.

- Safari - начинът, по който любимите ви сайтове са запазени на предната страница изглеждат още по-спрегнато.Страничният (sidebar)  bar освен наличните до сега Reading list вече има и място за споделените линкове от Twitter.Освен тези така да ги наречем козметични промени на браузъра, найважната промяна е новият енджин, който работи доста по-бързо от Chrome и Firefox.

- iCloud Keychain - за онези от вас, които не знаят, Keychain е мястото във вашият Mac, където се съхраняват паролите ви за WiFi, сертификати и др. конфиденциална информация.с iCloud Keychain цялата тази информация се съхранява и в облака, разбира се надеждно криптирана ( използва се 256 AES ).По този начин дори и паролите ви остават синхронизирани между устройствата.Нещо повече iCloud Keychain предлага парола за регистрация в сайтове и ви ги пази, така, че не ви е необходимо да помните всичките различни пароли.

- Multiple displays - За онези от вас, които са свикнали да работият с няколко дсиплея, вече ще трябва да се разделят с "първи" и  "втори" монитор.Вече всеки дисплей си има собствен док и менюбар.Може да спеделяте и с Apple TV и едновременно с това да си работите.

- Notifications - уведомленията вече са с опция за бърз отговор на съобщение или обаждане през FaceTime.Дори и заключен компютърът ви дисплейва уведомленията.

- Finder Tabs - Finder вече предлага отваряне на нов прозерец вътре във нов таб.Изключително удобно нововъведение!

- Tags - тагове навсякъде и за всичко.Независимо дали става въпрос за мейл, файл, снимка от iPhoto вие можете да го "тагнете" и после д аимате бърз достъп до вашите тагове.

Най-новата операционна система крие и редица новости касаещи производителноста: Timer Coalescing, App Nap, Safari Power Saver, iTunes HD Power Efficiency, Compressed memory.Mac OS 10.9 Mavericks ще бъде налична за сваляне през есента на тази година.



Apple магазин София, Пловдив



2.Mac Pro

Определено убиеца на 2013  е новият Mac Pro.В него очевидно е вложена доста сериозна инженерна мисъл и задължителния за Apple функционален дизайн."Звярът" съдържа в себе си виртящо шаси, на което са окачени най-новите технологии: две графични карти, Thunderbolt 2, Express based flash storage, ново поколение Xeon процесори (до 12 ядра процесорна мощ), 40GBs скорост, два пъти по-голяма скорост на паметта, унифицирано централно охлаждане и мн.други. Mac Pro e осем пъти по-малък от сегашният модел.Професионалистите, които имат нужда от мощен компютър за рендване на графики и видео вече могат да спят спокойно.Новият Mac Pro се очаква до края на годината.

новият Mac Pro



3.Обновените MacBook Air.

Apple обявиха и обновените MacBook Air.Корпуса не е променен.Новостите са капацитета на батериата, който е значително увеличен - до 9 часа работа при 11" MacBook Air и до 12 часа работа при по-големият 13" модел.Air-a е вече с новите четвърто поколение Core i5 и Core i7 процесори и с до 8GB рам памет.802.11ac е новият WiFi стандарт, който подържат и двата модела.Той обещава до 3 пъти по-бърз интернет от сегашният "n" стандарт.Apple пуснаха и нови AirPort Extreme и TimeCapsules, които подържат 802.11ac стандарта.

Продуктите са налични в САЩ още днес, а в България ги очаквайте до няколко дни.Цените им ще обявим много скоро!



новият Apple MacBook Air



новият apple airport extreme



4. iOS7 - най-новата операционна система за iPhone, iPad и iPod touch бе представен като версията с най-големи промени от създаването на iPhone до момента.Без съмнения това е така.

iOS е с напълно нов дизайн, в чието участие е взел лично Jony Ive дизайнерът на Apple, който неотдавна бе провъзгласен за Сър от Английската кралица.Дизайнът се характеризира с много семпли и изчистени линии, обновени икони, изключително елегантни шрифтове и изключително добра организация и функционалност.Толкова много нови фиункции, че няма да ни стигне времето да ви ги разкажем.От Multitasking за всяко приложение до новият Control center iTunes radio, AirDrop за споделяне на файлове с други устройства подобно на Mac OS Air Drop.

С тази версия на iOS 7 и огромият ресурс, който компанията отделя за иновации, както и със затварянето на целият цикъл хардуер, софтуер, услуги Apple оставя конкуренцията в лицето на Samsung на доста голяма дистанция след себе си, което между другото не е изненада.iOS7 се очаква също през есента, най-вероятно със следващото поколение iPhone.iOS7 ще е съвместима със iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad with Retina display, iPad mini.Въпреки това някои функции като Air Drop ще са налични само при най-новите устройства.

apple iOS7

apple, iPhone, iPad, mac, iPod tuch нов