apple tv



С всеки изминал ден се появяват нови и нови производители на хардуер.Малцина от тях обаче успяват да съчетаят устройствата с услуга и функционален софтуер.Това е и една от основните причини за успеха на Apple в наши дни.Начина за сваляне и автоматична инсталация на приложения при Mac OS X и iOS промени изцяло представата за потребителска операционна система.По отношение на музиката и филмите Apple създадоха най-посещаваният в света онлайн магазин  iTunes.Достъпа до него е възможен както през Mac OS, Windows и iOS така и вече и през Apple TV - устройството, което е на път да промени представата ни за гледане на филми и телевизия като цяло.

Какво предлага Apple TV?

Сваляне и гледане на платени филми директно от Apple TV.Mirroring - споделяне на екрана на вашия iPhone , iPod touch и iPad.Стриймване на филми и музика от компютър (Mac или PC) към Apple TV през WiFi посредством iTunes.За HD филми е задължително да имате рутер, който подържа Wireless N  стандарта.В противен случай картината ще накъсва.Важно е да знаете, че може да стриймвате само следните видео формати: .m4v , .mp4 и .mov, които използват H.264 кодек до 720p.Поддържа също и  MPEG-4 със резолюция 640 x 480 и Motion JPEG (M-JPEG) 1280 x 720.Може да използвате Apple TV като музикална уредба.Поддържат се най-популярните формати: .mp3, .AAC (песните със защита от iTunes), .mp3 VBR, Apple lossless, AIFF и WAV.Снимките, които може да разглеждате са във формати .JPEG, .TIFF и .GIF. Apple TV е изключително устройство особено за страни акто САЩ, където хората плащат за музика и филми и съхраняват целите си колекции в iTunes.Дали Apple TV е удачно за България, където повече от 95% от населението сваля всичко от торенти? Където най-често срещаните формати за филми са .avi и .mkv.Отговорът клони повече към НЕ. Има решение обаче и за българският потребител макар и неофициално. За него е необходим т.н. jailbreak.Това означава, че вие собственоръчно трябва да замените (преинсталирате) оригиналният фърмуер на Apple TV  с друг, който позволява повече функционалности. Запомнете, че такъв вид инсталация директно отменя вашата гаранция или поне докъто е с инсталиран jailbreak.Оригиналният фърмуер може лесно да се върне обратно без никакви следи за промяната.

Има различни самоволни фърмуери, предлагани от различни хакери, но един сред тях се откроява като работещ добре.При това много добре.Името му е aTV Flash с версии за Apple TV първо и второ поколение.Една малка част от допълнителната функционалност, която ще имате след инсталацията на aTV Flash е: подръжка на .avi, .mp4, .mkv, .flv, .wmv видео файлове до 1080p.Стриймване от Mac, PC или всяко друго устройство подържащо споделяне на файлове през AFP (Mac, TimeCapsule и други Apple устройства) или SMB (PC, Mac, UNIX) протоколи.Освен това iTunes не ви е необходим.Всичко се случва като просто споделяте файлове от вашия компютър.Сайта на разработчика е http://firecore.com/atvflash

Apple TV е елегантен плеър на видео, музика и снимки, който ще направи моментите ви пред телевизора по-близки до тези прекарани в киното.В България се предлага на цена от 240 лв.