384_photos_x2



Днес Apple пуснаха ъпдейт на операционната система за Mac - OS X 10.10.3.С него идват и много нови функции.Напълно новото приложение за снимки Photos и 300 напълно нови emoji-та.Ъпдейта включва и нов "look up" панел със Spotlight предложения и много други подобрения.

Photos

С идването на Photos автоматично трябва да кажем сбогом на добре познатите ни iPhoto и Aperture.Те няма да се обновяват за напред.Тяхният заместник е Photos.Някой определят новото приложение като по-бързо от iPhotos, но не толкова мощно колкото Aperture.Идеята на новото Photos е да бъде достатъчно функционално за професионалните фотографи и едновременно с това лесно за употреба от обикновенните потребители.Дали е така преценете сами.

Photos има три главни задачи - да организира бъро, коректно и удобно снимките по събития и групи и да направи лесно и интуитивно редактирането на снимките, които съхранявате.Третата и най-нова задача на приложението е да направи достъпни снимките ви на всяко едно устройство ( iOS, OS X, Apple Watch) , а също така и достъпно през всеки браузър.

Новият изгледа на снимките е взаимстван от този в iOS.Разликата от iPhoto и Aperture е най-вече в отзивчивостта и бързината на всичко, което се случва в приложението.



384_photos_preview_x2



Faces и Places

Като цяло преструктурирането на вече съществуващи библиотеки със снимки от iPhoto и Aperture става безпроблемно, но не много бързо.Трябва обаче да сте наясно с някои подробности: EXIF метаданните са запазени, макар не всички да са визуализирани; всички ръчно създадени в Aperture метаданни са премахнати напълно; "Events" от iPhoto и Aperture се превръщат в обикновенни албуми; "Faces"  във Photos са доста по-прецизни и чувствително по-бързи.

"Places" са запазени, но онсаледяват изгледа в iOS.Не е въчможно ръчното добавяне на геолокация към снимките.За бързото намиране на снимки допринася новият панел, от който може да си настройвате търсенето според рейтинга на снимките обозначаван с от една до пет звезди.

Инструментите за редактуране на снимки са толкова интуитивни, че не се нуждаят от по-подробно описание.Те ще бъдат еднакво лесни за използване както за обикновенните потребители така и за напредалите.



384_photos_edit_x2

384_photos_albums_x2

iCloud Photo Sharing

Споделянето на снимите между устройствата не е включено по подразбиране във Photos на OS X 10.10.3.Вие може да я включите и тогава всичките ви сники ще бъдат споделени между всичките ви устройства.Има обаче една не толкова малка уговорка - повечето потребители имат големи, а някои огромни библиотеки със снимки често надхвърлящи 30-40, че дори и 200-500GB.При това положение за да споделите всички тях ще е необходимо да закупите допълнително пространство в iCloud , а опциите за това са: 20GB - 0.99 евро/месец; 200GB - 3.99 евро/месец; 500GB - 9.99 евро/месец; 1TB - 19.99 евро/месец.Ако не искате да плащате за пространство, ще трябва да се огрничите с безплатните 5GB.Не трябва да забравяте, че в тях се включва мейла, бекъпите на iOS устройствата и цялата информация, която държите в iCloud.

Photos за OS X е безплатно и е част от операционната система.Дали ще го ползвате или не е по-скоро въпрос на време, но няшият съвет е да започнете да свиквате с него от по-рано.