Рутери Apple

След близо 20 години от пускането на първия си рутер “AirPort”, Apple реши да излезе от играта с рутери. По онова време домашните Wi-Fi мрежи не бяха толкова силно застъпени и широко разпространени, както сега, в ерата на „Интернет на нещата“. Наскоро компанията обяви, че прекратява своята линия AirPort Base Station рутери. Клиентите ще могат да ги купуват в магазините на Apple, онлайн и чрез оторизирани дистрибутори, докато доставките не изчезнат. Apple също ще продължи да поддържа по-старите маршрутизатори за обслужване и части за пет години.

        Компанията последно актуализира своите AirPort Extreme и  AirPort Time Capsule през юни 2013 г. с 802.11ac Wi-Fi, но AirPort Express не е актуализирана от 2012 г. насам. Airport имат някои уникални качества, които за момента не са достъпни за 3rdparty устройствата, като Time Machine Backup функция (налична за AirPort Time Capsule) и AirPlay(налична при Airport Express

       Apple наскоро започна да продава Wi-Fi системата Linksys Velop Mesh както онлайн, така и в магазините си за продажба на дребно, отбелязвайки го като първия 3rdparty маршрутизатор, предлаган от компанията, наред със своите (вече) остарели AirPort Extreme, AirPort Express и AirPort Time Capsule.

         Linksys Velop, предлагана от Apple, е проектирана да създаде трибандова мрежа с голям обхват на мрежата, която може да осигури силен Wi-Fi сигнал в целия дом и да сложи край на зоните, където Wi-Fi сигналът е слаб. Velop се състои от множество „възли“, използвани за създаване на разширена Wi-Fi мрежа. Всеки от възлите може да увеличи обхвата на Wi-Fi с до 180квадратни метра и тъй като увеличава обхвата си безжично и няма кабели, с които да се разправяте.

        Но какво представлява Linksys Velop в детайли? 

            В кутията са разположени 3 устройства Linksys VELOP Mesh Web (наричани по-долу "възли"), захранващи адаптери за тях, 1 плосък Ethernet кабел, Ръководство за бърз старт и друга документация. (Linksys VELOP е налице и в конфигурация с един или два възела.)

            Също така е налице (макар и не в кутията) ръководство за потребителя VELOP с 384 страници, което може да бъде изтеглено от сайта за поддръжка на Linksys. Не бъдете стресирани от броя на страниците. Ръководството за потребителя всъщност е около 35 страници, но е обединено в различни езици.

            Всеки възел Linksys VELOP е трибандов блок mu-mimo и се оценява на 400 Mbps на 2,4 GHz и 867 Mbps на всяка от честотите от 5 GHz. Каналът с честота 2,4 GHz поддържат протоколите 802.11 b/g/n, a 5 GHz лентите поддържат протоколи 802.11g/n/ac. Устройствата са снабдени с впечатляващи 716 MHz Quad Core процесор и имат 4 GB Flash и 512 MB RAM.

             Всяко устройство също има 6 антени с усилватели с висока мощност. На дъното на всеки модул са 2 Gigabit Ethernet портове за автоматично разпознаване, вход за захранване, бутон за нулиране и превключвател за включване/изключване. На задния край на основата има малък прорез, който действа като зона за задържане на кабела за захранващия кабел и Ethernet кабела, за да се уверите, че устройствата седят неподвижно, когато ги поставите на повърхността.

          Като цяло, Linksys Velop разполагат с чист дизайн. Имат бял пластмасов екстериор с масивен челен панел и перфорирани панели от другите три страни. Те са много подобни на Apple и приличат на вече преустановената, но все още популярна версия 802.11ac на базовата станция Extreme Base Station.

Linksys Velop рутер

            Един от ключовите компоненти на системата е внедряването на множество устройства около вашия дом. Дизайнът на блоковете Linksys VELOP лесно би могъл да се слее в почти всеки декор и лесно би могъл да се обърка с част от модерното изкуство. Има един светодиоден индикатор, разположен в горната част на предния ъгъл на устройството и след като комплектът е завършен, има мек син цвят, който едва ли ще бъде забелязан.

          Макар на пръв поглед, Velopда разполагат с всичко най-необходимо, успяват да се забележат някои недостатъци като: 

     Първо, само с два Ethernet портове в долната част на всеки възел имате ограничена възможност да правите други връзки, тъй като е необходим един порт за свързване към вашия модем или съществуващ маршрутизатор. Това не е толкова проблем, тъй като лесно можете да добавите Ethernet Switch.

      По-забележима, може би, е липсата на USB връзка. Много хора добавят към маршрутизатора си USB твърд диск, за да действат като допълнително или споделено хранилище в техните домашни мрежи. Някои също използват USB порта, за да действат като централно място за принтера на мрежата. Без USB порт, нищо от това не е възможно

      Последната забележка относно хардуера е леко-големите адаптери за захранване. Те могат да създадат проблем при повечето конвенционални разклонители за захранване, на който трудно може да се поместят, без да губи достъп до поне още едно гнездо.

        Но като, че ли минусите в този случай са незначителни, на фона плюсовете, които системата дава; Един от тях е изключително лесната първоначална настройка, за която, за разлика от тази при другите рутери, не се налага да сте „Инженер“ в областта: 

       Linksys VELOP Mesh уеб система - Настройка

        Настройката на първия VELOP възел е безболезнена и напълно завършенаот безплатното приложение Linksys iPhone, достъпно от Apple App Store.

    С възела, свързан към захранването и приложението, заредено на ВашияiPhone, за първи път получавате възможност да създадетеакаунтв системата Linksys. След това приложението пита дали ще свържете възела си към модем или към друг маршрутизатор. Linksys вече „усещат“, че много от потребителите са снабдени с модем / рутер от техните ISP(доставчици на интернет).

           Процесът на настройка е почти напълно автоматизиран иотнемасамо няколко минути. Може да се каже, че това вероятно е един от най-лесните маршрутизатори, които някога сте настройвали, включително и за някои от другите маршрутизатори Linksys.

 След приключването на процеса на настройване,приложението пита дали искате да добавите друг възел към мрежата си. Ако искате това на по-късен етап, приложението има опция "Настройване на нов продукт" и ви подканва да добавите друг възел. След като отговорите, приложението почти поема и повтаря процеса на настройка. Единствената реална разлика е, че след настройката приложението тества разположението на възела, за да се увери, че може да комуникира добре с първия (основен) възел.

 Рутер за дома за MacBook и iPhone Apple

След като всичко е настроено, приложението осигурява всички основни контроли, които очаквате, включително;

 

  •        Потвърждение, че сте свързани с интернет.
  •        Предоставя списък на устройствата, свързани към мрежата VELOP.
  •        Позволява активиране на мрежаза гости.
  •        Позволява ви да зададете родителски контрол на отделно устройство, за да зададете график за използване и да блокирате достъпа до нежелани уеб сайтове.
  •        Задавате приоритет на устройството във периодина тежко използване на мрежата
  •        Обща администрация на VELOP.
  •        Портфолио.
  •        Управление на MAC адрес.

Всичко това се оформя добре в лесен за разбиране формат. Потребителите, които се нуждаят от това ниво на управление, нямат проблем при навигирането в приложението. За тези от вас, които нямат представа какво означава това, можете да се почувствате комфортно, като знаете, че VELOP mesh web системата се грижи за почти всичко това от кутията и след като системата е в ход, и може и да не се нуждаетеда погледнете отново приложението.

 

След като вече сте нагласили системата си от Velop устройства, ще се възползвате от 4те основни отличителни иновативни технологии, които те имат: 

  •       Self-Heals – Ако някой случайно изключи един от възлите, останалите се пренастройват автоматично един с друг, за да не се усети липсата му и да не загубите връзка.
  •       Self-Selects – Независимо колко претоварена е мрежата и ефира, системата подбира възможно най-чистите канали за връзка, за да имате перфектна свързаност на всяко устройство
  •       Self-Organize – НЕ зависимо от формата и размерите на къщата Ви, Velop се „организират“ така помежду си, че винаги да имате добра връзка навсякъде.
  •       Една Главна мрежа – Velop, създава една цяла мрежа с едно име, и по този начин, не се налага да въвеждате по няколко домашни мрежи във вашите устройства, докато се придвижвате, устройството да се прехвърля от мрежа на мрежа и да губи връзка на определени места. С Velop – това остава в историята. 

В заключение можем да кажем: 

Mesh мрежовите системи са предназначени за места, които не могат да бъдат ефективно обслужвани от един рутер. Като такива, тези системи с няколко устройства са склонни да бъдат по-скъпи от много от днешните високоскоростни възможности за единичен рутер. Въпреки това, дори ако имате нужда от само един възел, за да започнете, може да е полезно да разгледате Linksys Velop, ако очаквате, че с течение на времето ще се увеличи размерът на вашата мрежа и ще имате нужда да я разширите с допълнителни възли.

Приложението за iOS е добре проектирано и осигурява всички важни функции за управление, които бихте очаквали в модерен рутер.

Може би, минималният брой Ethernet портове е потенциално неудобство, но имайки предвид, че тези Meshмрежови системи са предназначени преди всичко като безжични връзки и наличието на достъпни Ethernet суичове, които лесно могат да разрешат този проблем, това е пренебрежимо неудобство.

    Пълната липса на USB порт е някак отрицателна, и в зависимост от вашите нужди, може да създаде известни неудобства, но ако изключим това, е трудно да се намери причина да не се обръща сериозно внимание на Web системата на Linksys VELOP Mesh. Перфектния избор за големи помещения и къщи.