На 18.01.2012 в Ню Йорк се състоя поредното представяне на нови продукти и услуги от Apple.Този път те бяхя насочени изцяло към образованието.На първо място бе отбелязан новият обновен магазин за книги iBooks Store, в който има лавица "учебници".Какво ново на нея? Не просто нормални страници текст, а революционно интерактивно изживяване с текст, звук, картинки, видео, тестове и други хитрини придаващи ново усещане на иначе досадният и отегчителен процес учене. Приложението е както до момента безплатно и е налично за iPad.Apple започва новото начинание с набор от интересни (някои и безплатни) учебника и енциклопедии дело на едни от най-големите издателства в света.Целта е проста - доволни и знаещи ученици и печелещи автори.Функциите, които предлагат новите интерактивн книги са добре познатите ни от четенето на хартиени книги (отбелязване на странци, подчертаване) както и такива възможни само в iBooks - бележки към всяка подчертана част от текста; извадка на всички подчертани части в една цяла; възможност за разбъркването им и лесен начин за самоизпитване; методи за тестване и анкети; разглеждане , уголемяване и въртене на картинки и наистина много други функции.Няма съмнение, че благодарвение на огромните усилия на Apple iPad вече е не само таблет за игри в ръцете на младите, но и незаменимо средство за учене.





Възможноста за учене по нов начин е тясно свързана и с възможноста на преподавателите да подготвят нов тип учебници.Apple са се погрижили и за това с програмата iBooks Author , която забележете  е БЕЗПЛАТНА за всички.Невероятно "умна" и лесна з аползване, правеща писането на учебници и книги истинско удоволствие.Всичко, което създавате може да преглеждате в двата режима на изглед на iPad  - подробен и за четене. Писане на текст и добавянето му от друг файл с drag'n drop подравняване на текста само с движение на мишката (или жестове по тракпада); добавяне на музика от файл или галерия; добавяне на видо от файл или галерия; вграждане на вече готов Keynote (Powerpoint) проект с помощта на drag'n drop; възможност за понапредналите за добавяне на custom widget с помощта на HTML5 и JavaScript, което дава ввъзможност за неизчерпаема функционалност.





iTunes U е проект стартиран преди години, чиято цел е качването на безплатно съдържание под формата на видо и лекции в най-големият магазин в света за музика и филми iTunes. За жадните за знания той е извор на полезна и безплатна информация.Подържан от най-големите световни университети, iTunes U се разраства с всеки изминъл ден.Какво ново? Приложение за подготвянето и качването на iTunes U podcast с нова богата функционалност  (възможност за задаване на задачи от страна на преподавателите и др.) - само за iPad и то отново БЕПЛАТНО.

Противно на многото сли езици успеха на Apple e повече от очевиден дори при липсата на гурото Стив Джобс.Талантите работещи в световният IT лидер доказват, че знаят какво искат потребителите и правят най-доброто за да им го предоставят на време.