wwdc14 apple новини OS X yosemite

На откриването на поредната софтуерна конференция на Apple вчера бяха разкрити новите операционни системи - OS X Yosemite и iOS8.Новостите бяха наистина много.

Събитието по традиция бе открито и водено от изпълнителния директор на Apple Тим Кук.Той започна с факти и цифри свързани с постиженията на Apple до момента.Някои от най-важните са, че:

- Apple бележи ръст от 12% при компютрите , докъто индустрията като цяло претърпява спад от 5%!

- OS X Mavericks е най-бързо възприетата от потребителите операционна система в света изобщо!За по-мако от година 51% от Mac потребителите работят само на нея.За сравнение Windows 8 е навлезнал едва с 14% от потребителите на Windows и то от средата на 2012 г.

- в момента има 80 милиона работещи Mac компютри по света.

- продажбите на iPod touch надхвърлят 100 милиона, продажбите на iPad 200 милиона, а тези на iPhone надхвърлят повече от половин милиард!


тим кук apple yosemite iOS8

OS X 10.10 Yosemite

Новото име на OS X с версия 10.10 е Yosemite.Заедно с iOS8 се очакват през есента.разбира се към момента са налични за разработчиците на софтуер.Ето и някои от наистина многото нови функции на OS X.

Spotlight се появява след клик в центъра на десктопа.Тръси освен във файловете на компютъра също и в Wikipedia, Bing, Maps и други ресурси.Освен това има възможност за скролване при наличието на голям списък с резултати.Пълен редизайн на иконите и toolbar-a на OS X.Нов изглед на Safari.По подразбиране е без toolbar за любимите сайтове оставяйки повече място за самите тях.По-бърз от всеки бразузър до момента! iCloudDrive - безплатно пространство за съхранение на файлове до 5GB, без ограниение на форматите! Благодарение на iCloudDrive изпращането на прикачение файлове с големина до 2GB през Mail става възможно, абсолютно незабележимо за всеки.С Messages вече може да изпращате и нормални SMSи, както и да пращате аудио и видео запис. В OS X вече може да приемате и обяждания не само направени през FaceTime!Стига телефона ви да е наблизо. В OS X Yosemite може да прехвърляте файлове през AirDrop от компютър на iPhone, iPad или iPod touch -  функция очаквана дълго от много потребители.Нещо повече - ако iPhone-a ви е наблизо, без каквато и да било конфигурация от вашия Mac може да включите фунцкията HotSpot и да ползвате споделения интернет.Всико, което сте започнали като работа в OS X 10.10 може да продължите да вършите и на iOS8 устройство - отворена книга, започнат документ или друго.Идеята е да не усещате прекъсване при процеса на работа или удовлстеие прекаран с Apple устройствата.



iOS8 iPhone 5S

Обявена бе и следващата мобилна версия iOS 8.

С Message както казахме по-горе може да споделяте в обща група видео, звук, вече и координатите си.С iOS 8 всяко семейство ще пести!Да, това определено е так до 6 пъти по-малко разходи за приложения.Това е така благодарение на Family Sharing.С него всичко закупено то Apple App Store и iTunes може да се споделя безплатно с всички в семейството, но не повече от 6 човека. Health - ново приложение, част от iOS8,  с което дълго време се спекулираше.След множеството от bluetooth устройства, свързани с iOS  като апарати за кръвно, глюкомери и кантари които се появиха напоследък Apple са решили да обединят подаваната от тях информация в едно единствено приложение.Освен това, вече е в експериментален режим и работата на приложението с известна американска болница, с помощта , на която лекари, ще се свързват с генерираната информация.Много е вероятно есента на 2014 Apple да пуснат дългоочаквания iWatch, който се очаква да се интегрира точно с това приложение.Към момента Jawbone UP24 и FitBit са предпочитаните гривни за носене през деня, които следят ритъма ви и ви държат в добра форма.iOS има изключително много подобрения за работа и съхранение на снимките.Много визуални подобрения, нов начин за търсене с Spotlight, нов начин за отговор с Notifications и мн.други.

apple swift language


По време на конференцията бяха обявени много нови библиотеки и техните API.Сред тях с множоесвто подобрения е SpriteKit - инструмента, с който правенетона 2D игри е по-лесна задача.Новостите са TouchID, PhotoKit, CameraAPI, Health Kit, HomeKit, CloudKit.

Черешката на тортата бе обявяването на нов скриптов език, който освен че напълно замества Objective-C,  е и в пъту по-бърз.Това е Swift.  Изключително опростен от към синтаксис, но не и от към функционалност, Swift прилича до голяма степен на JavScript.Очаква се по този начин, освен да подобрят работата на вече занимаващите се с Objective-C програмисти, то и да се привлекат много нови.