На състоялия се в Бруклин, Ню Йорк Apple Event бяха представени новите 11 и 12,9-инчови таблети iPad Pro, които се различават значително от предишните iPad-и, не само като дизайн и портове, но и с много нови функции и значително подобрена производителност и възможности.

11-инчовият модел заменя 10.5-инчовия iPad Pro, като корпусът е със същата големина, но дисплея е по-голям. Новият 12,9-инчов iPad Pro има същия 12,9-инчов дисплей, но размерът на таблета е с 25% по-малък, което го прави по-удобен за работа и компактен при пренасяне . И двата модела iPad Pro са супер тънки – само 5.9 мм, което е значително по-малко от предишните iPad Pro модели. Дисплеят е от край-до-край и няма “Home” бутон, а идентификацията става с Face ID, което заменя Touch ID.Новите iPad Pro ще се предлагат в сребристо (Silver) и тъмно сиво (Space Gray), с опция за 64GB, 256GB, 512GB и 1TB.



Дизайнът на новите 11 и 12,9-инчови модели iPad Pro напомня на iPhone SE с алуминиев корпус, с плоски, заоблени ръбове. От Apple представиха Liquid Retina дисплея на новите iPad Pro като най-съвременния дисплей, който са правили, с широка цветова поддръжка, True Tone за приспособяване към околната светлина и технологията ProMotion. 11-инчовият iPad Pro е с разделителна способност 2388 x 1668, а 12,9-инчовият модел е с разделителна способност 2732 x 2048, като и двата имат 264 пиксела на инч като предишните модели. Дисплея е от край-до-край и няма “Home” бутон отпред на устройството, а черната рамката около работното пространство е изключително тънка. Без бутон "Home" на iPad Pro, жестовете, използвани за навигация, са променени и са идентични с жестовете, използвани в iPhone X, XS, XS Max и XR.

В горната част на iPad Pro има бутон за събуждане заедно с два високоговорителя. От дясната страна има бутони за сила на звука, магнитен конектор и слот за нано SIM карта за Cellular моделите. На гърба има камера с един обектив, микрофон и Smart Connector за закрепяне на Keyboard Folio. Отдолу са USB-C порт и два допълнителни високоговорителя. В предният панел на iPad Pro е системата от камери TrueDepth, която позволява Face ID и набор от три микрофона.


В iPad Pro 2018, Lightinig порта е заменен с USB-C порт за зареждане и свързване на аксесоари. USB-C позволява iPad Pro да бъде свързан към 4K или 5K дисплеи, камери и други USB-C устройства. Портът USB-C на iPad може да се използва и за зареждане на iPhone и Apple Watch. Според Apple, USB-C портът в iPad поддържа USB 3.1 Gen 2 скорост на трансфер.


Една промяна, с която трябва да сте наясно с 2018 iPad Pro, е липсата на жак за слушалки. С новия iPad Pro могат да се използват Bluetooth слушалки, както и USB-C слушалки, но за да се използват 3,5 мм слушалки, ще е необходим адаптер от 3.5 мм към USB-C. Ако не ползвате Bluetooth слушалки няма да можете да зареждате iPad-a защото USB-C порта на устройството ще е зает.

Вместо да удостоверявате и отключвате устройството чрез пръстов отпечатък с Touch ID, както до сега, новите iPad Pro използват функцията Face ID, която за първи път беше въведена в iPhone X, за да отключи устройството чрез разпознаване на лице. Face ID използва сензори и камери, вградени в горния панел на iPad Pro, а Apple нарича своята многокомпонентна настройка на камерата TrueDepth. Точков проектор проектира над 30 000 невидими инфрачервени точки върху лицето ви, за да го сканира . Отнема само част от секундата, за да може iPad Pro да сканира лицето ви, да ви разпознае и да отключи устройството. Face ID е по-сигурна от Touch ID и не може да бъде заблуждавана от снимка, маска или друга имитация на лицето. Удостоверяването се извършва на устройството, без данни, съхранявани в облака, изпратени до Apple или достъпни за приложения.

Apple проектира Face ID, за да работи в тъмно, когато носите слънчеви очила, лицето е частично прикрито с брада, очила, грим, шал и други аксесоари. Face ID на iPad Pro работи както в портретна ориентация, така и ако държите устройството вертикално.

В задната част на iPad Pro има 12-мегапикселова камера f / 1.8 с висока разделителна способност със Smart HDR, Quad-LED True Tone Flash и поддръжка за 4K видео запис с до 60 кадъра в секунда. За разлика от предишните модели на iPad Pro, новата версия не поддържа оптична стабилизация на изображението, вместо това използва автоматична стабилизация на изображението.

Предната система TrueDepth е снабдена с камера с 7-мегапикселов обектив и поддръжка на портретен режим, както в iPhone XS, , Animoji, Memoji и Smart HDR.

 Apple iPad Pro 2018 са снабдени с 8-ядрен A12X Bionic чип, който предлага 35% по-бързо едноядрено изпълнение и до 90% увеличение при многобройни задачи в сравнение с моделите от предишното поколение. Новият седем-ядрен графичен процесор на Apple предлага два пъти по-добра графична производителност с графики с качество като при конзола за игри. . Повечето модели iPad Pro имат 4GB RAM, но моделите с по-голям капацитет 1TB имат 6GB RAM.

От Apple твърдят, че неговият iPad Pro е по-бърз с 92% от всички преносими компютри, продавани между юни 2017 и юни 2018 г.

Моделите iPad Pro 2018 продължават да имат 10-часов живот на батерията при сърфиране в интернет, гледане на видео или слушане на музика, което Apple счита за цял ден живот на батерията.

Другите функции на iPad Pro включват четири аудио високоговорителя, пет микрофона, Bluetooth 5.0 и Gigabit LTE.


iPad Pro е оборудван със серия от магнити, които позволяват да се свърже с Apple Pencil 2 от второ поколение, който поддържа жестове за включване, просто свързване и безжично зареждане. Също така има ново Smart Keyboard Folio за iPad Pro 2018г.

Първото поколение Apple Pencil не е съвместимо с по-новите модели на iPad Pro, а второто поколение ApplePencil 2 не е съвместимо с по-старите модели на iPad Pro.