iOS 10, iPhone 6S

 Перлата в короната на всяка WWDC e анонса на iOS.И тази година от Apple са се постарали да ни изненадат приятно.Напълно нов екран на заклюване, обновление на уведомленията, разширена подръжка на 3D touch, нови инстументи за взаимодействие с приложенията и много, наистина много промени и нововъведения.

Екранът се очиства много лесно със задържането на 3D touch функцията.Функцията Spоtlight за търсене е напълно променена.Не само, че може да се ползва Siri за намиране на информация, но вече може да търсите в календара, резултати от мачове, прогноза за времето, видеоклипове и други.

Новата функция QuickType позволява на потребителя "умно" предложени думи , които се базират на сложен анализ спрямо контекста на написаното.По този начин не само ще ви бъдат предложени всички възможни комбинации от думи, които сте започнали, но точно онези, които мислите да използвате.

Във Photos вече има не само разпознаване на лица, но и предемети.Подреждането на снимките става по различни критерии, а специалната функция Memories прави с помощта на изкуствен интелект подреждането на снимки , музика и клипове по начин, който най-дпбре да ви ги представи като слайдшоу.

Приложението Maps също се радва на огромня промяна.По-добра навигация, нов интерфейс и възможност за търсене на ресторанти, запазване на маса и дори плащане с Apple Pay.Последните функции все още не са налични за България.

Приложението Apple Music е с напълно нов опростен дизайн, акцентираш върху музиката, а не всякакви други глезотии.Има таб "For you", в който добавяте любимите си изпълнители, а всяка песен вече е придружена и от текст, който може да гледате докъто върви парчето.

Apple News е приложени за четене на новини, което се иползва от на 60 милиона потребители по света.Новият дизай е в стил Flipboard, а вече има и нова функция за платен абонамент към най-известните световни издания.Жалко, че това не касае българските потребители.

Apple продължава и развитието на HomeKit - компанията пусна ново приложение Home за iOS.С помощта на iPhone, iPad и специални smart аксесоари вие може да управлявате своят дом: може да включвате и изгасяте осветлението; да контролирате яркоста; отваряте и затваряте прозорците, включвате отоплението и много други.

Мислите, че това е всички - категорично не.Във Phone гласовите съобщения автоматично се преобразуват в текстови съобщения, а VoIP API е достъпно за разработчиците на приложения, в това число и на WhatsApp.

В iMessage вече има разпознаване на линковете с видео, емотиконите са три пъти по-големи и има нов начин на писане на съобщения по начин, по който да изразите максимално точно вашите емоции.Има и възможност за рисуване на събощения както и да напишете текст ръкописно.Има и нова функция за магически текст, който може да използвате за да скриете съобщение.

Функцията за споделен Universal clipboard между други iOS и macOS устройства е също изключително полезна.

Безплатният ъпгрейд до iOS 10 се очаква тази есен.

iOS 10

iOS 10