MacBook Pro Retina

Днес на конференцията за разработчици организирана от Apple - WWDC 2011,  бе предначертано бъдещето на мобилната операционна система iOS версия 5. Най-значимите нови функции са:

- notification center - Един общ екран с всички видове известия от мейли,  SMS, reminders и т.н.Достъп по всяко време и директно прехвърляне от центъра в желаната програма

- iMessage - може да изпращате видео, снимки, известия, контакти и неограничено количество текст

- Newsstand - нов начин за лесно добавяне и абонамент на любимите ви списания

- Reminders - обновен и лесен начин за добавяне, споделяне и синхронизиране

- Twitter - интергеция с Twitter

- Camera

- Photos - изрязване, премахване на червени очи, оптимизиране на снимките и директно качване в iCloud

- Safari

- PC free - директен ъпдейт на най-новите версии директно през iPad, iPhone и iPad без нужда от компютър

- Wi-Fi sync - синхронизиране през Wi-Fi със Mac OS или Windows без нужда от кабел

- Multitasking gestures за iPad - iPad ще разпознава повече от един пръст

Представена бе почти напълно завършената операционна система Mac OS X 10.7 Lion, като бе обявено , че старта и ще е през месец Юли, цената и ще е точно $29.99 и ще се разпространява само и единствено през  App Store. Към момента не е ясно как ще се осъществява т.н. чиста инсталация на операционната система (без предварително инсталирана ОС на празен хард диск), но няма как от Apple да не са помислили и за това.

Apple представиха и най-новата услуга, която дълго време бе обект на слухове и предположения.iCloud е името на новия "облак" , през който всеки потребител напълно безплатно ще може да синхронизира своята информация (снимки, музика, видео, текст и др.) между всичките си устройства на Apple ( Mac, iPod touch, iPad, iPhone).iCloud ще замести напълно безплатно наличната към момента услуга MobileMe, като всеки потребител ще има 5GB свободно пространство на облака.За успокоение на сегашните потребители на MobileMe, всички акаунти, които изтичат са автоматично и безплатно удължени до 30 Юни 2012 г.Нови регистрации не са възможни.Нека не забравяме, че iCloud ще стартира най-вероятно с дебюта на iOS5.