Microsoft се научиха да правят красиви и съвременни устройства.В новият им преносим компютър Surface, който очевадно изключително много се приближава до дизайна на MacBook Pro Retina откриваме едно прекрасно устройство, което дори ние феновете на Apple бихме искали да пробваме, а защо не и купим.Surface става на таблет и дори може да се работи със стилус по него.Когато го видях за пръв път в Германия направо ми се прииска да го имам.Да, ама не.Сетих се за Windows и желанието в мен веднага се изпари.От доста години ползвам MacOS и сега ще споделя с вас, защо все още според мен закупуването и ползването на новите MacBook Pro Retina е по-изгодно от Surface на Microsoft.

Новите MacBook Pro Retina

1.Mac e по-безопасен от Windows

Koe e първото нещо, което всеки закупил нов PC компютър с Windows прави?Купува антивирусна защита.Защо?Защото Windows, дори в най-новите си версии е в потенциална заплаха от хиляди , дори десетки хиляди вируси и друг зловреден код.За това , вие трябва да плащате за лиценз всяка година, а в същото време работата на подобна антивирусна защита отнема и от производителнота на компютъра ви.

В същото време MacOS e изключително надеждна по отношение на сигурността.Няколко десетки са общо вирусите и троянските коне открити през всичките години за Mac.Те не са достатъчно умни за да да се инсталират или размножат на компютърат ви без вашето знание.Достатъчно е да инсталирате програми смао от доверени източници или App Store и може да сте сигурни, че няма да бъдете заразени и операционната ви система няма да отделя допълнителен ресурс за подобна защита.Няма да плащате и пари за лиценз.

Всеки потребител на Mac знае, че независимо дали нов или втора употреба, за да започнете работа на Mac, единственото, което трябва да направите  е просто да го отворите - it just works!

2.От Mac можеда се звъни и да се изпращат SMSи

Достатъчно е да се логнете с вашето Apple ID в Mac и всичките ви снимки, музика, линкове и съобщения се появяват на него.Освен това, от Mac може да звъните към всякакви мобилни и стационарни номера, а също така и да изпращате стандартни SMS съобщения.Екосистемата на Apple е направена така, че всички устройства да си ваимодействат перфектно.Така например Surface + iPhone никога не може да работи както iPhone + MacBook.От Microsoft работят усилено по този въпрос, но все още са далеч догонвайки Apple.

Новите MacBook Pro Retina 2016

3.На Mac също можеш да се инсталира Windows

На Mac може да се инсталира Windows.Не, това не е някакво хакване, това е възможност специално предвидена и перфектно подържана от Apple.От години те имат т.н. асистент за инсталиране , с помощта на който вие получавате Windows като втора операционна система, при това с абсолютно всички необходими драйвъри.Просто когато пуснете Mac избирате дали да заредите MacOS или Windows.

Новите MacBook Pro Retina 2016

4.Mac e по-изгоден от PC с Windows.

Първоначалната инвестиция за закупуване на Mac e по-голяма, но със сигурност по-изгодна в дългосроен план.Със закупуването на Mac, вие получавате безплатен ъпгрейд към всички нови версии на операционната система занапред.При Windows трябва да плащате при всяка нова версия.Освен това всички продукти на Apple държат много висока цена на пазара за втора употреба.Например MacBook Pro Retina i7 3.0GHz 256 закупен 2013 г. за 3800 лв. днес се продава втора употреба за 1900 лв.Може да го продадете и да добавите за да имате най-новото.Уви, все още не наблюдаваме същото и при продуктите на Microsoft.

Новите MacBook Pro Retina

Е, ние ви запознахме с някои факти, а изборът остава ваш.

Източник: Appleinsider.ru