На Световната конференция за разработчици (WWDC) 2019г.  от Apple презентираха много нови функции и промени в iOS, macOS, watchOS и tvOs,както и новата iPadOS разработена специално за iPad.

iOS 13

Новата версия на операционната система за iPhone – iOS 13 е със значителни подобрения и тъй като на първо място потребителите се интересуват от производителноста, презентацията започна именно с това. Отключването с Face ID е с 30% по-бързо. Времето необходимо за инсталиране на нови приложения също е значително по-кратко и размерът им е оптимизиран с до 50%. Старирането на приложения отнема почти половината време и е с до 2 пъти по-бързо.

Най-очевидната промяна в iOS, обаче, е че вече има “Dark mode”, който е познат на потребителите на Мас компютри. В този режим всички приложения се визуализират в тъмната цветова схема, като от Apple са се постарали да изглеждат страхотно, а не само фонът да е черен.  Режимът  “Dark mode” в iOS 13се променя лесно от “Control Center”,  като може да се настрои да се включва автоматично вечер, за да натоварвате очите си по-малко.

Освен по-бързата работа на приложенията, с  iOS 13 са добавени много нови възможноти в най-използваните от тях, като Safari, Mail, Photos, Maps, Notes, Remainders, Siri, CarPlay и др.

Накратко ще изброим някои от промените и новите функции в приложенията на Apple.

  •      Photos

-      Подобрена е подредбата и визуализацията на снимките. С помощта на “машинното обучение” на устройството снимките се подреждат и подбират. Подчертават се най-добрите изображения и автоматично се скриват подобните снимки и тези с лошо качество.,На преден план се показват значими събития от изминалата седмица, месец или година.

-      С новата операционна система iOS 13, редактирането на изображенията е още по-лесно, като дори може да се увеличава или намалява нивото на даден ефект само с един жест.  

-      Редакцията на видео в iOS13 вече може да става от Photos,  като повечето ефекти достъпни за снимките вече могат да се прилагат и върху видеото, като добавянето на различни филтри, завъртане на изображението или променяне на размера на картината. 

-      Впортретният режим на камерата могат да бъдат правени настройки на светлината, като може тя да се приближава или отдалечава за постигане на желаното изображение в максимална степен.

  •      AirPods

-      С iOS 13 можете да слушате заедно музика или да гледате филм с нова фукцция за споделяне, като е достатъчно само да доближите вторият чифт слушалки до iPhone или iPad.

  •      Maps

-      От изключително подробните вече карти могат за сега да се възползват основно в Щатите, но със сигурност Apple няма да се ограничат само до там и са планирали да включат много нови градове и страни до края на 2020година. От  Appleсподелиха, че за изготвянето на детайлни карти са пропътували повече от 4 милиона километра, но разликат е наистина забележителна. 

-      Можете да посещавате места с картина с 3и да се разхождате виртуално, като за много от заобикалящите обекти има допълнителна информация. Отново важи за по-големите градове в САЩ.

  •      Massages

-      Новата функция от която може да се възползвате с iOS 13 е да си настроите име и снимка или  Memojiна своя профил, които да споделите с останалите си контакти. Така много по-лесно можете да “разпознаете” кой ви пише, а не както до сега да излиза само номер и име които не винаги можете да свържете с даден човек визуално. 

-      Meoji  и Animoji в iOS 13 автоматично се подреждат в библютеката ви със стикери, която се зарежда с клавиатурата и лесно можете да ги използвате в Massages и Mail. Достъпни са и много нови прически, аксесоари и дори грим, за да направите вашето Memoji уникално.

  •      Remainders

-      iOS 13 даванов облик на бележника ви, повече начини за организиране и проследяване на задачите ви и по-дълбока интеграция с  Massages. Бързата лента с инструменти улеснява добавянето на часове, дати, местоположения и флагове или добавяне на прикачени файлове.

iOS 13 внася промени и в Siri, чийто глас звучи много по- естесвено; в Notes с нова “галерия” , по-добра интеграция на споделените файлове, нови инструменти за търсене и опции за отбелязване; QuickPath за по-лесно писане с плъзгане между буквите на клавиатурата; CarPlay с ново табло за управление с визуализация на екран за музика, карти и други в един изглед, ново приложение за календар и поддръжка на Siri за навигационни и аудио приложения на трети страни;Live Radio с над 100000 радиостанции от цял свят. С iOS 13се правят подобрения и в още приложения и услуги, като Health, Home Pod, гласовото управление, редакцията на текст, файловете, споделянето на локация и др.

  •       Сигурно регистриране и влизане в приложения и сайтове с Apple ID

В новата версия на оперционната система заiPhone – iOS 13, от Apple са обърнали особено внимание на защитата на личните данни и информацията която приложенията ( особено тези на трети страни) събират за потребителите.  

Много сайтове и приложения ви предлагат за по-лесно да се регистрирате и да влизате с FaceBook  илиGoogle акаунта си. С iOS 13, Apple въвежда нов начин за лесно и бързо влизане в приложения и уебсайтове без да е необходимо да разкривате лична информация. Вместо да използвате акаунтите си в социалните мрежи или да попълвате формуляри, имейл адреси и пароли, ще можете просто да използват Apple ID за удостоверяване на автентичността и Apple ще защитава поверителността на потребителите, като предоставя на разработчиците уникален случаен идентификатор.  Ще може да се избира кои данни да са видими за приложението (Име; e-mail) и дори ако изберем да получаваме съобщения, ще бъде генериран автоматично  уникален случаен имейл адрес, който е обвързан с истинският ни, но реалният не е видим. 

Влизането с  Apple ще направи изключително лесно и сигурно  за потребителите да удостоверят самоличността си с Face ID или Touch ID. Apple не използва “Sign in withApple” за профилиране на потребители или тяхната дейност в приложенията или мрежата.

tvOS 13

tvOS 13  е новата версия на операционната система за Apple TV 4K . Промените в tvOS включват по-персонализирани функции, за да се наслаждавате на любимите си телевизионни предавания, филми, снимки и музика, разширена поддръжка на игри и зашеметяващи нови скрийнсейвъри. 

Промените и новите функции в tvOSнакратко са: 

  •      Настройка на повече членове в Control Center

-       С tvOS 13 можете да настроите различни потребители в Apple TV Control Center, като лесно превключвате между различните членове на семейството. Съдържанието е съобразено с отделните потребители, като всеки вижда своя списък с “Up Next”  и предложения за телевизионни предавания и филми които са продбрани на база неговите предпочитания.

-       Apple Music също може да се персонализира за отделни потребители и всеки член от семейството да вижда своята плейлиста. В допълнение, с tvOS 13 ще има възможност да се изписват текстовете не песните докато тече самата песен.

  •      Apple Arcde

-       Само с един абонамент до 6 члена на семейство ще имат неограничен достъп до над 100 нови игри, като много от тях ще имат и поддръжка на най-пополярните джойстици на Xbox и Playstation. Игрите в Apple Arcade ще са достъпни освен през Apple TV  и с iPhone, iPad, iPod touch и Mac.

 

  •      Apple TV App

-      tvOS 13 разполага с изцяло новoприложение Apple TV App, което обединява различни начини за намиране и гледане на телевизионни предавания и филми в едно. Приложението Apple TV предлага Apple TV канали и над 100 000 филма и телевизионни предавания от iTunes, включително най-голямата колекция от 4K HDR заглавия и вече е достъпно за сваляне в над 100 страни включително и България за iPhone, iPad, Apple TV и избрани смарт телевизори Samsung - модели 2018-2019година. Тази есен Apple TV +, услугата за абонамент на Apple, ще бъде достъпна в приложението на Apple TV App.

През есента, когато  tvOS 13 ще е достъпен за ъпдейт на Apple TV 4K и Apple TV HD,  ще можем да се насладим и на нови зашеметяващи 4K HDRскрийнсейвъри с картина от  морско дъно, като кадрите са заснети със сътрудничеството на BBC Natural History.

 

watchOS 6

Apple Watch  е незаменим помощник, когато става въпрос за мониторинг  на нашето състояние, здраве и движение, и за това от  Apple са наблегнали на подобренията точно в тази насока с watchOS 6

  •       Cycle Tracking App 

-       Ново приложение за проследяване на менструлания цикъл при жените, в което може да лесно и бързо да се въвежда подробна информация. Приложението изготвя и времеви календар на очакван следващ цикъл, както и кога жената е в период на фертилитет. Ще е достъпно и с iPhone с iOS13.

 

  •      Noise App

-      Това приложение помага на потребителите да разберат нивата на звука в шумна среда като концерт , която би могла да окаже отрицателно въздействие върху слуха. Децибелният метър на приложението се движи в реално време и часовникът може да изпрати уведомление, ако нивото достигне 90 децибела, което според Световната здравна организация има вредно въздействие върху слуха.

  •      App Store

-      С watchOS 6, AppStore вече ще е достъпен директно от часовника. Потребителите ще могат да търсят и инсталират приложения на трети страни и да преглеждат страниците с продукти. Вече ще могат да се инсталират приложения, създадени да работят самостоятелно в Apple Watch без да е необходимо да се ползва iPhone.

  •      Дизайн

-      С  watchOS 6 идват и нови динамични екрани и нови възможности за персонализиране, както и страхотни нови каишки. 

Нови софтуерни функции на watchOs 6 ще бъдат достъпни тази есен като безплатна актуализация на софтуера за Apple Watch Series 1 или по-нов модел и телефоните след  iPhone 6s (включително) с  iOS 13.