Opoznai.bgС наближаването на пролетта и топлото време, все по-често си задаваме въпроса "Къде да отидем през уйкенда?". Струва ни се, че възможностите вече са се изчерпали и тук на помощ идва безплатното приложение за любителите на пътуванията - Опознай.bg.  То включва над 5937 забележителности в България, разделени в 9 групи - природни забележителности, култура и изкуство, исторически забележителности, маршрути и екопътеки, места за подслон, събития, атракциони, забавления и спорт. Освен по горепосочените критерии можете да намерите забележителност и по регион или по маршрут, като въведете начална и крайна дестинация или да започнете от 100те национални обекта.

opoznai.bg_2

След като влезете в избрана категория, лесно можете да си харесате дестинация, като скролвате между снимките на различните обекти . За всеки отделен обект или забележителност има кратко описание, няколко снимки от които да придобиете представа, карта, линк към Wikipedia, официална Facebook страница, GPS кординати и други полезни връзки. Добре е и да прочетете някои от коментарите за избрания обект и да видите как другите са оценили мястото.opoznai.bg_3

Друга полезна информация за вашето пътуване, която ще намерите в приложението е прогноза за времето за шест дни, забележителности които се намират наблизо, списък с други подобни обекти и места за нощувка. Има и календар със събития, където са показани по дати предстоящи фестивали, събори, празници и други. За всеки обект можете да оставяте вашите коментари, да оценявате и добавяте в любими или да го маркирате като място на което вече сте били или искате да посетите. За целта трябва да се регистрирате, като можете да се логнете с акаунта си  от Grabo.bg. Профила ви ще важи и за двете приложения.

Пътеводителя Опознай.bg е структуриран много пригледно, без излишна информация и е много лесен за работа. Може би на някои ще им липсва изчерпателност, но на мен лично ми допада, че всичко е представено кратко и ясно.