магазин apple


Голямото разнообразие на приложения за почти всичко е една от причините за големия успех на iPhone.За нещастие популярността на iPhone в комбинация с тенденцията за сваляне на много приложения правят тези потребители доста атрактивни за крадците на данни.

Дали го забелязвате или не, но iPhone е носител на доста лична информация , включително посещавани уебсайтове, търсения в търсачките и картите и дори GPS данни.Всички тези данни са изложени на риск ако не за взети правилните мерки, а важноста на данните се покачва особено ако ползвате и плащане с кредитна карта или други банкови операции.

По-долу обръщаме внимание на някои базови мерки, които биха повишили значително сигурността на данните съхранявани във вашият iPhone:

    1.  Опцията Auto-Lock трябва да е включена

      Да започнем с нещо очевидно.Това е първата мярка, която всеки би трябвало да предприеме.От General избирате Auto-Lock бутона и разбира се слагате парола, за да сте сигурни, че само вие ще имате достъп.
    1. Reset -ване на  Home Button на iPhone 3G/3GS

      Ако имате първо поколение iPhone или 3G/3GS препоръчително е да ресетнете функционалноста на вашият Home бутон.По подразбиране той отвежда потребителя в Favorite contacts, но не е добра идея толкова лесно да може домогналият се до телефона ви да разбира , кои са важните за вас хора.За собствениците на iPhone 4/4S или 5 това не е необходимо.
    1. Промяна на PIN кода на SIM картата

      Не само при iPhone, но при който и да е телефон промяната на PIN кода на SIM картата е задължителна за сигурноста.Променете го , но недейте да се бъркате с кода за заключване на телефона (auto-locks)! Смяната става лесно, от Settings скролвате надолу до SIM PIN.От там избирате ON и въвеждате код.
    1. Редовно обновяване на софтуера

      Задължителна мярка."Кръпките" по сигурността са често срещани в ъпдейтите на която и да е операционна система.
    1. Не джейлбрейквайте вашият iPhone!                                                                                                                                                     Може би един от най-вредните навици на потребителите е да джелбрейкват своте iPhone-и.Не го правете!Много може би ще спорят срещу този съвет.Да се върви срещу Apple не е добра идея, особено когато се касае до сигурноста на устройството ви.Доста често джейлбрекнатия софтуер е написан с добавени "задни врати" за достъп до устройството, което дава пълен достъп до вашия iPhone на онези, които са го писали.И ако това не е причина, която би ви накарала да не го правите, то може би факта, че с джейлбрейкнат iPhone няма да можете да се възползвате от бъдещите ъпдейти ще ви накара.Всеки път, когато решите да ъпдейтвате телефона ви ще бъде заключван и ще се наложи рисетване до завоските настройки.
    1. Не използвайте Wi-Fi мрежи когато изпращате конфиденциална информация

      Тези от нас , които не винаги могат да разчитат на добро покритие от операторите, често прибягват до използването на местната WiFi мрежа. Не забравяйте, че правилата за безопасно сърфиране в интернет за останалите компютри се отнасят и до iPhone-ът ви.Препоръчително е пощата ви да използва SSL за криптиране (защитаване) на връзката между вас и вашият мейл сървър.Всички страници, които не използват SSL (адресът им не започва с https:// ) не са защитени от кражба на паролата ви през WiFi.Ако често ви се налага да ползвате WiFi мрежи ви препоръчваме да си направите ваш VPN сървър или ако не знаете как става това да се абонирате за такъв.
    1. Проверявайтв App Permission Requests преди да инсталирате приложение

      Понякога инсталирайки някое приложение ще ви излезне отметка, с чието кликване ще се съгласите за специфичен достъп на приложението до интернет.Четете внимателно кое приложение какъв достъп до данните ви изисква.Очевидно е, че например калкулатор няма защо да се нуждае от достъп до интернет.
    1. Изключете  Geo-Location

      Ако искате да запазите анонимноста си в по-голяма степен, то изключете Geo-location опцията.По този начин местонахождението ви ще бъде по-трудно за проследяване.
    1. Редовен бекъп на данните

      Една последна стъпка за защита на вашият iPhone са редовните бекъп-и на информацията на PC/Mac или на iCloud като ги криптирате.Не се изисква допълнителен софтуер от iTunes може да го направите като следвате следните стъпки:



        • Като свържете вашият iPhone с компютъра ви той трябв да се покаже като устройство в iTunes


        • Изберете имeто на вашият iPhone от секцията "Devices".


        • После исберете Summary , който с енамира в Preferences


        • Накрая кликнете на  “Encrypt iPhone backups” и изберете “Apply”


        • Когато бекъпа завърши премахнете устройството от iTunes и от компютъра.

По-горе изброените съвети не са единствените възможни и не гарантират 100% сигурност, но определено ще направят почти невъзможна кражбата на данни за средностатистическите хакери, а дори и за по-напреднали в занаята.