Една от големите компании за интернет сигурност Dr.Web установи, че трафика от заразени с Flashback компютри надхвърля 500 000. Flashback  е зловреден код, който се появи за първи път като фалшив инсталатор на Adobe Flash. След това се прояви във вариант, който използва Java за да бъде инсталиран на Mac компютрите. Нещо повече, инсталирането на Flashback не изисква никаква намеса от страна на потребителя. Това го прави напълно незабележим. Единственият начин да бъде засечен е да се следят стартираните процеси и трафик, нещо, което е доста трудно за обикновенният потребител. Какви са последиците? Следенето на активноста на Flashback показва, че заразеният компютър се зомбира и става част от т.н. бот нет мрежа, която използва зомбираният компютър за всякакви нелегални цели като буфер между хакерите и крайната жертва. Тоест ако някой ден ГДБОП влезе в дома ви и ви обвинат в банкови измами, разпространение на детска порнография или тероризъм, то това е защото вашият Mac  e бил използван от хакерите за незаконни цели.

Как да се предпазите?

Като начало задължително инсталирайте последните ъпдейти на Java (от ябълката горе в десният ъгъл изберете Software Update и инсталирайте всички ъпдейти. В браузъра Safari -> Preferences -> Security  махнете чавката от Java, освен в случаите, когато изрично ползвате Java аплети. Това разбира са  превантивни мерки, които не ви гарантират , че вече не сте заразен. За да бъдете постоянно в безопасност е препоръчително да ползвате специализиран софтуер - Internet Security или Antivirus. Най-пълна защита предлага лидерът в защитата на Mac компютри Intego VirusBarrier X6 . Сериозна защита предлага и Norton Internet Secuity for Mac 5 . След тях идват всики останали като Avira, Dr.Web и т.н.

Битуването на мита, че Mac компюрите са "незаразими" правят потребителите им по-непредпазливи от тези на Windows. Истината е, че благодарения на солидната база, на която е изградена операционната система -  UNIX BSD , маковете са в пъти по-сигурни и надеждни от Windows. Съпоставяйки Windows с Mac OS X, най-общо казано зловредният код се измерва в десетки хиляди за Windows и едва десетки за Mac OS.