OS X 10.10 Yosemite излезна, а някои от функционалностите все още са неясни за потребителите.Някои изискват специфични настройки, а други просто да знаете кое , къде се намира.При всички положения ще се постараем да ви дадем някои кратки съвети, които да направят живота ви по-приятен :)

InstantHotSpot

Без съмнение невероятна фукнция.За онези от вас, които не знаят, това е способността на вашият iPhone или iPad да служи като WiFi hotspot и да дава интернет на други устройства.Най-често когато сте на място без WiFi да може от iPhone да дадете интернет например на компютъра си.Ако той е Mac, честито.Разбира се, тази функция съществува от няколко версии на iOS насам, разликата в iOS8 и Yosemite e, че вече не е необходимо да включвате Personal hotspot, както и да въвеждате парола! Идеята на InstantHotSpot е всеки път когато имате нужда от интернет и вашият iPhone е наблизо, при иконката с мрежите да ви се появява телефона и само с един клик и нищо повече да се вържете към мрежата.

В много сайтове предназначени най-вече за американската аудитория пише различни неща за това как работи InstantHotSpot.Ние проверихме всичко специално за вас и ви поднасяме информацията на тепсия.Ето какви са изискванията:

1. iPhone или iPad със iOS и SIM карта и с програма за интернет - това е повече от ясно.В някои сайтове битува информацията, че е необходимо функциата да се подържа от мобилния оператор.И макар в сайта на Apple да е дадена инфомация за България, че се подържа само от MTel и Globul (Telenor), то ние проверихме, че работи безпроблемно и с карта на VIVACOM.

2.Mac компютър със OS X 10.10 Yosemite.

3.И на двете устройства е задължително акаунта на iCloud да е един и същ!

4.Bluetooth да двете устройства да е включен!

Не е необходимо Personal hotspot или WiFi на iPhone-a да е включен!

Как работи? Когато вашият Mac или iPad търси мрежа, но не намира проверява през bluetooth има ли наблизо у-во, на което да се ползва същият iCloud акаунт.Ако да, то тогава се предлага връзка без парола и готово.

Много, ама много вероятно е да не сработи от първия път ако сте надграждали операционната система на iOS устройството.Нешо, което веднага оправя проблема е reset на мрежовите настройки на телефона (Settings -> General -> Reset -> Reset Network Settings.


367_Yosemite_x2

Spell check

В Yosemite докъто пишете автоматичният кореткор на писане ще се опитва да ви поправя българският текст като предлага някакви странни руски предложения.Това е така, чашото по подразбиране е включен и единственият език, който поддържа системата за автокорекция е руски.Какво може да направите, може да изключите автоматичното поправяне, както и да сложите приоритети за еизиците.Това става от Settings -> Keayboard -> Correct spelling authomatically.


367_Yosemite_spell_check_x2

Notification center

Във версия 10.10 на OS X Notification center е много по-лесно достъпен и много по-функцинален.Достъпвате го като в дясно на тракпада плъзнете с два пръста от дясно на ляво.Той се показава, като имате от долу бутон Edit и може да махате или добавяте функции като времето, калкулатор и други, които ползвате най-често.



367_Yosemite_sidebar_x2

Family Sharing

От последните версии потребителите на iOS и OS X имат невероятния шанс да споделят в семейството си всички приложения, музика и филми закупени от Apple!!!Възможност, която намалява семейния бщджет до 6 пъти, тъй като максималния брой членове, с които може да споделяте е 6.Настройката се прави в Yosemite като влезнете в Settings -> iCloud и кликнете върху Manage Family.Ако до момента нямате добавени членове, тогава трябва да добавите такива.Въпроса, обаче, който не е много ясен от пръв поглед е, как да си свалите програмите, които вее другите от семейството са закупили.Отговора е лесен.Отваряте App Store - > Purchases и ако имате добавени членове, ще ви излезне дропдаунт меню с опции: My purcheses и примерно Eva's purcheses ако акаунта на жена ви е Eva.


367_apple_x2