За повечето хора, въпроса за сигурността на личните данни е важен, а при някои дори придобива размери на параноя.Ако сте си задавал(ла) въпроса: как да съм сигурен , че тези документи няма да ги види никой освен мен; каде да скрия снимките с любовницата; ами онези палави клипчета с жената от морето; ами строго секретните документи .... всеки от нас независимо от важността на данните, било то филми, снимки, текст или други, има нужда от едно кътче, към което никой да няма достъп.За да направи това възможно, човек се нуждае от програма за създаване на криптирани (предпазени с шифър) папки, към които достъп да има само той.Програми от този вид има немалко, но колко от тях са надеждни и докъде се простира невъзможността на друг да разагадае паролата ви е друг въпрос.

Всяка програма за криптиране/декриптиране на данни разполага с алгоритъм на криптиране, създаден от известни математици и криптографи.Според годината на създаването си, според начина на функциониране, според вида лиценз (платен или безплатен) всеки шифър бива общо казано лесен, труден, много труден или почти невъзможен за разшифроване.По-надолу без да се впускаме в големи подробности ще разгледаме някои от известните шифри и тяхното ниво на сигурност, а после ще разгледаме и според мен най-добрата безплатна програма за  Mac OS , която предлага най-високо ниво на защита.

Rijndael - Rijndael e AES  победителя, дело на Joan Daemen and Vincent Rijmen.Шифърът cialis c10 има променящ се блок и дължина на ключа и при създаването му авторите са демонстрирали как да се удължи блока и дължината на ключа умножавайки по 32 bits.Дизайна на Rijndael е под влиянието на алгоритъма SQUARE.Смята се за най-надеждният алгоритъм създаден до момента, който не може да бъде разбит.Има предположения, че американската служба за сигурност NSA го използва за криптирането на своите документи.Максимално сигурен!

Serpent - Serpent е алгоритъм чиято база е  AES на Ross Anderson, Eli Biham, и Lars Knudsen. Авторите са комбинирали принципите на DES с новата технология "bitslicing" за да създадат много сигурен и бърз алгоритъм.Serpent използва 128 bit блокове и 256 bit ключ. Serpent издържа както на линейна, така и на диференциална атака.Много висока защита.

Twofish - също производна на  AES. Създаден от Bruce Stonier, John Kelsey, Doug Whiting, David Wagner, Chris Hall, and Niels Ferguson, Twofish счита за шифър с висока надежност.



Програмата Truecrypt e безплатна и има версии освен за Mac OS, така и за Windows и различните дистрибуции на Linux.Важно е да се знае, че  Truecrypt използва уиндоуският формат  NTFS за създаването на секретни дялове.По този начин можете на отворите криптираният архив , независимо на коя операционна система работите.По подразбиране Mac OS не подържа  NTFS, за това в инсталационният пакет на Truecrypt е включена програмата Macfuse, благодарение на която NTFS дяловете се разпознават и от тях може да се чете, както и записва.

http://www.truecrypt.org