largeVLC



VideoLAN пуснаха вчера “VLC” - най-използвания в света мултимедиен плейър и за Apple TV. За да го свалите ще трябва да намерите"VLC" в App Store през телевизора си, а ако вече имате свалено приложение, ще ви се появи автоматично в раздел "Purchased " на телевизора.

VLC за Apple TV ви дава достъп до всички файлове и видео потоци в оригиналните им формати. Това означава, че не е нужно да конвертирате съдържанието преди да го пуснете. Компанията представя плейъра така - "VLC възпроизвежда всичко и работи навсякъде."

На Apple TV, потребителите могат да гледат основно съдържание, записано с помощта на мобилни устройства или закупено от iTunesStore. С VLC за Apple TV можете да възпроизвеждате, слагате на пауза и да търсите всички файлови формати, с които сте свикнали с VLC на други платформи.

Освен това, приложението може автоматично да открие съдържание в локалната мрежа, използвайки Windows Shares (SMB), DLNA/ UPnP медийни сървъри , FTP и PLEX сървъри. Паролите и данните за “Вход” за пълномощията на устройства и услуги са сигурно съхранявани на Apple TV и синхронизирани с вашия iPad или iPhone (и обратно).

Също така с VLC може да се регулира скоростта, което е от полза при възпроизвеждане на разговори или документация. Екипът на VideoLAN посочва, че няма друг медиен плейър, който в момента да предлага тази функция за Apple TV.

vlc_apple_tv_playback_speed_x2



Що се отнася до субтитрите, VLC за Apple TV показва всякакъв вид текст (SRT, SSA, WebVTT, ...), растерни субтитри, включително езици като арабски, иврит и други азиатски езици. VLC използва opensubtitles.org , за да ви позволи да изтеглите липсващите субтитри по време на възпроизвеждане, което е ново за приложението. За интернет радио и възпроизвеждане на музика, VLC ползва hatchet.is, за да покаже обложки, образи и биографии, в допълнение към даден албум.

Новото приложение включва и няколко Apple TV-специфични функции. Най-интересната от тях е вероятно Remote Playback, персонализиран начин за гледане на медия на Apple TV, съхранявана на други компютри, използвайки вашия браузър. Ако искате да възпроизвеждате файлове, които не се съхраняват на вашия собствен сървър, тази функция е за вас.

vlc_apple_tv_remote_playback_x2



Накратко, VLC ви предоставя IP адрес за вашия Apple TV. Отваряки го в браузъра можете да влачите и пускате един или повече файла, за да ги възпроизведете с Apple TV. За мрежовите потоци, може просто да дадете “paste” на URL адреса в съответното поле и да натиснете “return”. След като приключите, линка ще бъде записан в Network Stream на приложението, за бъдеща употреба.

vlc_apple_tv_remote_playback_web_x2



Копия на файловете ще останат достъпни в локален кеш на Apple TV докато не се запълни паметта му, когато те ще се изтрият автоматично. Това се изпълнява от операционната система и не зависи от VLC, които не могат да предвидят дали и кога някой от файловете ще изчезне от кеша на Apple TV.

В процес на подготовка са функции на VLC които да работят с услуги за съхранение като Dropbox, OneDrive и Box.

Както всяко приложение пускано от VideoLAN и VLC за Apple TV е безплатно и с отворен код.