382_new_macbook_x2

След анонса на новият MacBook в мрежата се появиха какви ли не противоречиви коментари относно, цена, производителност и "заслужава ли си".Повечето коментари са по отношение на новото поколение процесори Intel Core M, които според мнозина са добри само за таблети и според които не бихме могли да очакваме надеждна производителност.Дали е така, ще се опитаме да отговорим в следващите редове.

Към момента на пазара има няколко модела процесори Intel Core M - с честота на работа м/у 800MHz и 1.2Ghz.Повечето от тях са dual-core, имат 4MB кеш и използват една и съща вградена графична карта Intel Graphics 5300.

Apple е подбрала за новия MacBook двата най-бъриз модела, съответно на 1.1GHz и 1.2GHz.Като CTO (configure to order) модел е обявен и трети още по-бърз процесор, с честота на работа 1.3GHz, въпреки, че последния все още не е обявен официално в сайта на Intel.

Малък, тих и по-ефикасен.Това са главните предимства на новият MacBook.Компютъра е без вентилатор, което го прави абсолютно безщумен, а батерията му издържа 9 часа в режим на работа- компютъра е с консумация на ток от едва 4.5W при 10W на останалите MacBook Air модели.Наред с това са новите технологии като Force Touch и клавиатурата, която функционира по нов по-различен, по-удобен и по-издръжлив начин.

Що се отнася до производителността на процесора - да, дори най-мощният процесор от 1.3GHz е с по-ниска производителност от сегащния MacBook Air, който е с 1.6GHz Intel Dual-core Core i5.

Въпреки това, ние сме убедени, че Apple са извършили достатъчно тестове и са си свършили добре работата.Новият MacBook притежава последно поколение  flash памет, 8GB RAM и достатъчно мощна видео карта, които определено ще допринесат за не само безпроблемна, а добра и бърза работа на компютъра.

Докъто не излезне на пазара няма да имаме и резултати от benchmark-a на новият Intel Core M.Въпреки това на пазара вече има нетбук, който използва това поколение, това е Lenovo Yoga 3 Pro.Той е с Intel Core M на 1.1Ghz и е показал на тест benchmark от 2453 за single-core и 4267 за multi-core.

При всички положения, новият MacBook е предназначен за хората на път, за бизнеса и за онези, които използват компютъра най-вече за офис работа, мейл, презентации, базова обработка на снимки и видео, гледане на филми и т.н.За рендване на видео, гейминг или CAD, определено ще ви е необходим MacBook Pro.