На 30 октомври стартира продажбата на новите слушалки Apple AirPods Pro, като премиум алтернатива на AirPods. Ключовата промяна е включването на Active Noise Cancellation, но има и много други подобрения в модела от наличните в предшественика му, които правят тези слушалки Pro.

Със сигурност и новите AirPods Pro и AirPods 2 ще бъдат желан аудио аксесоар, но за да прецените по-добре кой модел да предпочете, не само ще разгледаме основните характеристики на AirPods Pro, но ще направим и съпоставка с AirPods 2. На теория AirPods Pro са лесният избор с повечето си възможности, но дали си струва за тези допълнителни функции да платите по-висока цена?

Дизайнът на AppleAirPods Pro се различава с този на  AirPods по своята по-къса и тумбеста форма, както на самите слушалки, така и на калъфа за зареждане. За ралика от AirPods, всяка слушалка AirPods Pro се предлага с три различни размера меки, гъвкави силиконови накрайници за уши, които да паснат удобно и плътно по контурите на ухото за постигане на максимален комфорт и оптимално ниво на ANC (намаляване на страничния шум). AirPods Pro са устойчиви на пот и намокряне (IPH4).

Основната разлика е че AirPods Pro поддържат Active Noice Cancellation (активно спиране на шума) и Adaptive EQ, докато AirPods нямат тази функция.  AirPods Pro използват два микрофона, комбинирани със софтуер, за премахване на фоновия шум при почти всяка външна сила на звука.

Както при другите системи за заглушаване на шума и тук AirPods засича външните звуци и разпознава кой шум е от околната среда, след което създава еквивалентен „анти-шум“, за да го заглуши преди да стигне до ухото на потребителя. Нещо повече, AirPods Pro имат допълнителен микрофон, който е обърнат навътре към ухото и прави аналогичното и с всички останали шумове засечени от ухото, като допълнително засилват ANC ефекта. Според Apple този процес се изпълнява 200 пъти в секунда.

Благодарение на ефективеният ANC, както и използването на вентилирани силиконови накрайници, които запечатват ушния канал, AirPods Pro могат да минават от ANC в режим Transparency mode. В този режим може да чувате околните шумове, докато все още слушате музика и е много удобен когато сте в трафик или навън и е важно да се ориентирате по заобикалящите ви звуци. Преминаването между двата режима става като натиснете и задържите новият сензор на слушалките, който също се използва и за възпроизвеждане, пауза или пропускане на песни и отговаряне или прекратяване на телефонни обаждания.

 Adaptive EQ също обещава да направи звученето на музиката по-добра за потребителите на AirPods Pro, като автоматично настройва ниските и средните честоти към индивидуалната форма на ухото. Това, в комбинация с персонализиран усилвател с висок динамичен обхват, произвеждащ ясен звук и драйвер за високоговорители с ниско изкривяване, осигуряващ богат бас до ниво от 20Hz и детайлно средно и високочестотно аудио, обещава да предложи страхотно аудио изживяване.

Основните функционалности, както на AirPods, така и на AirPods Pro са еднакви, най-вече поради използването на чипа за слушалки H1 на Apple и в двата модела. H1 разполага с 10 аудио ядра и захранва всичко - от възпроизвеждане на звук до заявки „Hey Siri“ и свързването с  iPhone  или друго устройство. Apple казва, че изключително ниската латентност на звуковата обработка на H1 дава възможност за премахване на шума в реално време, доставя висококачествен звук с помощта на адаптивна технология и отговаря на „Hey Siri“ заявки - всичко това едновременно.

Вградените оптични сензори и акселерометри за движение работят заедно за управление на аудио изживяването, като включване на микрофоните при разговор и за Siri, както и активиране на всяка слушалка AirPod за възпроизвеждане на звук, когато е поставена в ухото. Акселерометърът за разпознаване на реч засича когато потребителят говори и намалява фоновия шум, като се фокусира върху гласа на потребителя за по-ясен звук.

И двата варианта AirPods предлагат сходни нива на потребление на енергия, макар и с малки разлики от около половин час - до 5 часа слушане на музика с едно зареждане и около 3ч. време на разговори.

Използвани с калъфите за зареждане и двата модела предлагат общо повече от 24 часа време за слушане и до 18 часа време за разговори.

AirPods Pro изискват устройства на Apple, работещи под iOS 13.2 или по-нова версия, iPadOS 13.2 или по-нова версия, watchOS 6.1 или по-нова версия, tvOS 13.2 или по-нова версия или macOS Catalina 10.15.1 или по-нова версия.

С емблематичният си дизайн, настройката с едно докосване и невероятният си звук, AirPods са най-продаваните слушалки в света, а новите AirPods Pro предлагат дори по-неповторимо изживяване и издигат комфорта и удобството на ново ниво. Изборът на безжични слушалки е лесен - AirPods, но дали да е Pro?