Няма спор, че акесоарите на Apple са сред най-търсените аксесоари за мобилни телефони и компютри в световен мащаб.Качеството им е безупречно, което определя и по-високата им цена спрямо останалите марки.Това е и причината акесоарите на Apple да се превръщат в обект на фалшификация, която в много случаи е трудна за различаване от оригинала.Често след кратка употреба дефектите започват да се проявяват и потребителя остава разочарован.Не са рядки и случаите, в които клиента дори не разбира, че му е бил продаден продукт "менте".Има и такава категория хора, които изкушени от по-ниската цена решават да спестят, а в последствие биват разочаровани или от качеството или от тежките последствия нанесени на скъпата техника.

Ще се опитаме да ви покажем приликите и разликите между оригиналните продукти на Apple и тези претендиращи да бъдат такива!

Може би най-често фалшифицираният аксесоар на Apple е кабела за зареждане на iPhone, iPad и iPod touch - Apple Lightning to USB cable.

На пръв поглед двата кабела изглеждат индентични.Това, че в ментето няма оригинален чип, който не контролира правилно подаваното електричество нямам как да бъде забелязано при покупка.Единственият начин , по коийто можете да различите ментето от оригинала е в детайлите.

394_apple_lightning_to_usb_x2

1.Оригиналният кабел в дясно има перфекто заоблени ръбове, докато на ментето се виждат неравности по пластмасата.

2.Металната част на оригиналният кабел е направена от едно цяло парче метал, докато на ментето е видно, че е изграден от парче направено от претопявани различни метали.

394_apple_lightning_to_usb_2_x2

3.При USB преходника разликата е по-очебийна.Метала на оригинала изглежда перфектно полиран, докато този на ментето в ляво седи евтино на гранули като на обикновен USB кабел.

394_apple_lightning_to_usb_3_x2

4.Всеки Apple Lightning to USB кабел е обозначен от Apple със сериен номер и надпис "Designed by Apple in California Assembled in China". Ментето (горният кабел на снимката долу) се различава по това, че използва различен шрифт, от този на Apple, а освен това и сивият цвят е по-ярък.

394_apple_lightning_to_usb_4_x2

Друг често фалшифицран продукт е зарядното за iPad на Apple.И тук на пръв поглед е лесно човек да се излъже.Ментето в дясно обаче няма надписа "Designed by Apple in California Assembled in China"! Освен това и тук по ниското качество на металната част на щепсела лесно ще отличите ментето от оригинала.

394_apple_charger_x2

Освен Lightning кабела и зарядното за iPad, често срещани са и ментета на MagSafe зарядните за Mac компютри, слушалки EarPods, зарядно за iPhone, докинг станции и други.

Много от аксесоарите ментета са предлагани в т.н. bulk опаковка.Ако ви предложат аксесоар на Apple в подобна опаковка бъдете сигурни, че продукта не е произведен от Apple!!! Apple предлагат всичките си продукти във висококачествени retail опаковки, в които има и упътване.От друга страна, това че определен продукт е в retail ( кутийка) опаковка не е гаранция за неговия произход.Попадали сме на ментета в кутийка, които на пръв поглед са в оригинална опаковка, но качеството на печата и лепилото използвано за залепянето им веднага ни подсказват, че продукта не е оригинален.

Важно е да се прави разлика между менте на Apple и качествен аксесоар на друг производител! Apple имат специална програма за продажба на своите Lightning чипове към други производители.По този начин Apple гарантира, че аксесоар макар и под друго име е качествен и няма да повреди устройството ви.Такива фирми например са XtremeMac, Belkin, Griffin,  Artwizz, Moshi и др.Всички те трябва да носят отличителният знак показан по-долу, с който гарантират , че чипа е оригинален.Такъв тип аксесоари разговорно се наричат MFI (Ем Еф Ай), от съкращението Made For iPod, iPhone, iPad.

Най-добрият начин да сте сигурни, че не купувате менте е да пазарувате само от оторизираните парньори на Apple или от магазините на Apple.

394_made_for_all_x2