Когато оригиналния кабел на вашия iPhone стане непригоден за използване, а това щe се случи рано или късно, ще ви се наложи да си купите нов. Вариантите са да си купите кабел на друг производител, който да е по-издръжлив или по-евтин от оригиналния или да си купите оригинялен Apple Lightning кабел. Има и трети вариант - да си купите евтин китайски кабел, но не ви препоръчваме да го правите, защото в най-добрия случай качеството е занижено и кабела спира да работи по-бързо, а в най-лошия можете да повредите скъпия си iPhone.

Ако сте си избрали кабел на друг производител задължително проверете дали на опаковката му има емблема MFi (Made for iPhone). Разбира се на ментетата не им пречи нищо да сложат такъв надпис на опаковката, но тук идва и основната разлика. Качествените кабели са на цени от порядъка на 35-45лв, а понякога и повече в зависимост от здравина, дължина и използвани материали. Всеки кабел който е на много по-ниска стойност има голяма вероятност да не отговаря на нужното качество.

Що се отнася до кабела на Apple, на него задължително трябва да има един от следните надписи «Designed by Apple in California» или «Assembled in China», «Assembed in Vietnam» или «Indústria Brasileira». След този надпис на оригиналния кабел ще видите 12 цифрен сериен номер. Всичко това е написано на самия кабел на около 18см. от началото му.

Убедете се в качеството на Lightning конектора. Ето какво трябва да представлява оригинала и произволна реплика:

По същия начин можете да сравните и USB-конектора:

В повечето случаи още на пръв поглед се различава качествения кабел от некачествения.