390_Apple_watch_x2

Днес Apple започва да доставя Apple Watch в страните, в които той е пуснат за продажба.За съжаление България и много останали не са в тази група, но това не пречи чакайки да се подготвим с информация повече и повече, за да може когато се появат, всеки от нас да направи правилният избор.Ето всичко, което е добре да знаете за Apple Watch.

МОДЕЛИ

Apple пуснаха три линии на часовника си, но каква е разлиакта между тях?

Apple Watch - направен от неръждаема стомана с покритие от светъл хром или тъмен космически черен цвят.Тъчскрийна е направен от от изключително здраво сапфирен кристал, който претендира да е дори още по-устойчиво на одраскване дори от Gorilla Glass стъклото използвано при iPhone.Часовника има две големини - 38мм и 42мм, а цените за модела в САЩ са между $549 и $1099.Може да избирате между две метални и четири кожени каишки.

Apple Watch Sport - направен от анодизиран алуминиев корпус, по-лек от неръждаема стомана, отново в два цвята - space gray и silver.Tъч скрийна е направен от Ion-X стъкло, което е проектирано да издържа на надраскване, дори повече от сапфира.Apple Watch Sport са най-леки от трите серий часовници, което ги прави перфектни приятели по време на спорт.Тази линия е и най-евтината, започваща от $349 за 38мм и достигаща до $399 за 42мм модел.Тази линия часовници се предлага в пет различни цвята противоалергични и устойчиви на пот синтетични каишки - черна, бяла, розова, синя и зелен лайм.

Apple Watch Edition - това е луксозната линия часовници на Apple, чийто корпус е направен от 18 каратово злато в жълтата или розовата гама на специфичния цвят.Цената на моделите са между $10000 и $17000 в зависимост от верижката и големината, която е отново 38мм и 42 мм.Може да избирате между две метални и четири кожени каишки.

Сменят ли за каишките на Apple Watch? Абсолютно да и то без нужда от допълнителни инструменти! Всички модели от всички линии са съвместими в своя размер.Така например на Apple Watch Sport 42мм, бихте могли да сложите каишка от Apple Watch Edition 42mm и обратното.

Къде може да купите Apple Watch? Към момента може да поръчате часовникът на Apple само онлайн в сайта на Apple.Датата на доставка е не по-рано от юни.Към момента не е обявена точна дата, кога Apple ще имат налични моделите в магазините си и ще ги продават на място.Най-вероятно това ще е отново юни.До тогава ако живеете в Лондон, Токио, Лос Анжелис, Париж, Берлин или Милано в възможно да срещнете часовниците и в някои избрани луксозни бутици.

Стават ли Apple Watch за левичари? ДА! Тъй като дисплея на Apple Watch е направен да се върти подобно на iPhone, достатъчно е просто да го сложите на лявата си ръка, така, че бутона за въртене (Digital Crown) да е от другата страна.

Какви сензори има Apple Watch? Акселерометър , жироскоп, сензор за светлина и фотодиоди, които служат за измерване на пулса.

За да ползвате Apple Watch пълноценно е необходимо да имате iPhone (от модел iPhone 5, 5S, 5C до по-нов).Не очаквайте Apple Watch да работи с какъвто и да е модел телефон с Android! Часовника на Apple работи с приложения, които се свалят от App Store направен специално за него.Това става като на своя iPhone свалите приложението "Apple Watch", с помощта на което ще се свързвате, качвате и сваляте информация от своя часовник посредством Bluetooth.Днес бяха пуснати и първите приложения за него.Сред тях разпознаваме някои известни като Shazam, Instagram, Evernote, Twitter и други.Има и раздел Quick-Fix Games, където откриваме бързи игри, чиято цел е да разбият скуката на пух и прах.Има много приложения за семйството както и много за здраве и фитнес.Ето списък с първите от тях по категории:

Храна



Chipotle -- App Store

Yelp -- App Store

OpenTable -- App Store

Green Kitchen -- App Store

Лайфстайл



Nike+ Running -- App Store

Runtastic -- App Store

RunKeeper -- App Store

Misfit -- App Store

Lifesum -- App Store

Strava -- App Store

Игри и разнообразие



Rules! -- App Store

Pantagu -- App Store

Runeblade -- App Store

Mattel Magic 8 Ball -- App Store

justWink -- App Store

Sky Guide -- App Store

Honeywell Lyric -- App Store

AOL -- App Store

Yahoo Weather -- App Store

Музика



Pandora -- App Store

iHeartRadio -- App Store

Shazam -- App Store

Djay 2 -- App Store

Musixmatch -- App Store

Новини и спорт



The New York Times -- App Store

CNN -- App Store

NPR One -- App Store

The Huffington Post -- App Store

ESPN -- App Store

NBA Game Time -- App Store

MLB At Bat -- App Store

Продуктивност



Evernote -- App Store

Adobe Creative Cloud -- App Store

Mint -- App Store

Gero Time Management Companion -- App Store

Merriam-Webster -- App Store

1Password -- App Store

Gneo -- App Store

Пазаруване



Amazon -- App Store

eBay -- App Store

Target -- App Store

Fandango -- App Store

StubHub -- App Store

Социални



Instagram -- App Store

Twitter -- App Store

Foursquare -- App Store

Yo -- App Store

Pip -- App Store

Пътуване и транспорт



Uber -- App Store

BMW i Remote -- App Store

Citymapper -- App Store

Trip Advisor -- App Store

Expedia -- App Store

Delta Airlines -- App Store

American Airlines -- App Store

British Airways -- App Store

SPG: Starwood Hotels -- App Store

390_apple_watch_store_x2



Преди няколко дни Apple обявиха като допълнително улеснение опицията при закупуването на Apple Watch  от магазин на Apple ,да бъде възможна замяната на каишката с друга.Замяната може да бъде само с друга от същата серия.Например ако сте си купили от модела Sport няма да можете да замените с Edition или друга.

Apple пуснаха официално упътване за работа с Apple Watch , което може да намерите тук на английски.