Вчера се състоя първия Apple event за 2016г. Разбира се най-чаканата новина са новите продукти – iPhone SE и iPad Pro 9.7-inch, на които ще се спрем в отделни статии, но от Apple акцентираха и въху други важни теми – околната среда и здравето.

Още в началоти на събитието Тим Кук засегна темата за защита на личните данни на Apple потребителите, които вече са над един милиард. Той благодари на всички които ги подкрепят в борбата която водят с FBI, от където ги притискат да добавят така наречения “back door” софтуер с помоща на който да може да се разкодират iPhone-ите.

От Apple представиха постиженията си в опазване на околната среда и използването на възобновяеми енергийни източници. Целат на Apple е да постигнат 100% енергийна ефективност и всички операции, съоръжения, магазини, дата центрове и офиси да се захранват от възобновяeми енергийни източници – цел която е постигната на 93%. Залесяването и опазването на горите е друга дейност с която от Apple се ангажират. Рециклирането също е изведено на ново ниво, благодарение на “Лиам” – робот за рециклиране на iPhone, който разглобява на съставните им части телефоните които не могат вече да бъдат използвани и материалите се използват в други производства. В общи линии Apple се стараят да мислят за околната среда във всеки аспект на своята дейност и не спират да въвеждат иновации с които да постигнат своята цел.