Apple срещу Microsoft: Какво мислят Стив Джобс и Бил Гейтс един за друг.


Бил Гейтс тази седмица каза, че за разлика от iPhone, iPad на Apple не е устройството, чийто създател би искал да бъде.От друга страна Стив Джобс е известен с критиките си към Microsoft. Представяме ви някои емблематични изказвания на двамата титана в света на технологиите.

Бил Гейтс за Apple

"За да се създаде нов стандарт, е необходимо нещо, което не е просто малко по-различно, а нещо, което е наистина ново и наистина улавя въображението на хората. Macintosh - от всички машини които съм виждал - е единствената, която отговаря на този стандарт. "(1984)

"Независимо дали става дума за Google, Apple или за отворен код, ние имаме невероятни конкуренти и това е което ни  държи на крака” (2008)

"Apple свършиха много добра работа по отношение на потреблението. Трябва да ги поздравим за това, но техните цели не са толкова обширни както нашите, факта, че те се фокусират и изпипват тези неща добре означава със сигурност, че и ние трябва да правим това поне толкова добре или по-добре от тях. "(2008)

"Има много неща, които са в забранения списък в нашия дом, iPod и iPhone са нещата, които не бихме взели за нашите деца." (Мелинда Гейтс, съпруга на Бил Гейтс, 2009 г.)

Стив Джобс за Microsoft

"Натъжен съм, не от успеха на Microsoft - аз нямам проблем с техния успех, те са го заслужили в по-голямата му част. Имам проблем с факта, че те просто правят третокласни  продукти." (1996)

"Желая [на Бил Гейтс] най-доброто, наистина е така. Просто мисля, че той и Microsoft са малко тесногръди. Той щеше да е по-широко скроен човек, ако поне веднъж бе пробвал LSD или бе заминал  да се уедини в някой ашрам на младини." (1997)

"Нашите приятели на север [Microsoft] похарчиха над $ 5 млрд. за изследвания и развитие, но изглежда, че всичко което направиха е копие на Google и Apple." (2006)

"Microsoft са имали две цели за последните 10 години. Едната, да копират Mac, а другата, да копират успеха на Lotus в електронните таблица – по-конкретно, бизнес приложенията. В течение на последните 10 години, Microsoft изпълни и двете цели и сега те са напълно загубени. "(1994)

"Ако се питате как се чувствам, че Бил Гейтс забогатя от някои от съвместните ни идеи... е, нали знаете, целта не е да си най-богатият човек в гробището. Това не е моята цел във всеки случай . "(1994)

"Най-големият актив на Microsoft е Windows. Тяхният най-голям пасив е също Windows. Windows е толкова необектно ориентиран, че  за тях ще бъде невъзможно да се върнат и да станат обектно-ориентирани, без да изхвърлят Windows, а те не могат да направят това в продължение на години. Така те ще се опитват да закърпят нещата отгоре, а това няма да проработи. "(1994)

"Мисля, че Бил Гейтс е добър човек. Не сме най-добри приятели, но си говорим може би веднъж в месеца. Мисля, че ние с Бил имаме много различни ценностни системи. Харесвам Бил много и със сигурност се възхищавам на неговите постижения, но компаниите които изградихме бяха много различни една от друга. "(1994)