Снимката е взета от Wikipedia

 

Стив Джобс: Отървете се от боклуците.


Apple наскоро задмина Google и стана най-скъпата марка в света. Забележително е, че най-добрата марка в света има портфолио от продукти, които могат да се поберат на една маса. Именно това, обаче, е част от причините Apple да е толкова успешна – всички усилия са средоточени изцяло върху създаването на малък брой прости и елегантни продукти. В хода на събирането на материали за моята книга “The Innovation Secrets of Steve Jobs, се натъкнах на една история, която хвърля светлина към това, как Стив Джобс и компанията в която той е съосновател, постига зашеметяващ успех. Историята достига до нас с любезното съдействие на Марк Паркър - Главен изпълнителен директор на "Nike". Той разказва, как скоро, след като става изпълнителен директор, провежда телефонен разговор със Стив Джобс.

“Ще ме посъветваш ли нещо?” Паркър пита Джобс.

“Ще ти дам само един съвет” казва Джобс. “Nike прави едни от най-добрите продукти в света. Продукти за които всеки копнее, но също така прави и доста боклуци. Просто се отървете от тези боклуци и се фокусирайте върху добрите неща.” Паркър разказа, че Джобс направил  пауза и той се изсмял, но Стив бил напълно сериозен. “Той бе напълно прав.” каза Паркър. “Трябваше да се променим.”

Паркър използва думата”промяна” не в смисъл на промяна в дизайна, а в контекста на взимането на бизнес решения. Промяната ни води и към страхотни продукти и ефективна комуникация. Според Стив Джобс, “Хората  смятат, че да се средоточиш върху нещо, означава да кажеш “да” на нещата върху които трябва да се фокусираш. Това, обаче, съвсем не е така. Това означава да кажеш “не” на хилядите останали добри идеи. Трябва да избираш много внимателно. Всъщност, аз съм толкова горд от нещата които съм направил, колкото и от нещата които сме избрали да не направим. Нововъведение е да кажеш “не” на 1000 неща.”

По отношение на продуктовия дизайн, бизнес стратегията и дори при комуникациите и презентациите, изваждането обикновенно има положителен ефект и увеличава стойността. През октомври 2008г., Apple представи своите MacBook преносими компютри от следващо поколение.  На презентацията, гуруто в областта на дизайна Джонатан Ив, каза на присъстващите, че в новите корпуси “aluminium unibody” са премахнати 60 процента от основните структурни елементи. Това естествено направило компютрите по-тънки.  Противоположно на очакванията, намаляването на някои части, направило компютрите по устойчиви и здрави. Според Ив, “Ние изцяло сме погълнати от идеята да намерим решение което да е изключително просто, защото като физически същества ние разбираме простите неща.”

От както моята книга излезе на пазара, често ми задават въпроса “Може ли всеки да прави нововъведения като Apple?” Простичкият отговор е: Всеки може да разбере принципите които задвижват иновациите в  Apple, но много малко са тези които имат смелостта да ги приложат.  Трябва кураж да намалиш предлаганите продукти от 350 на 10, както е направил Джобс през 1998г. Трябва кураж да премахнеш бутоните от смартфон и да ги замениш с огромен екран, както Джобс направи с  iPhone.  Иска се смелост да премахнеш кодексите code от операционна система, за да я направиш по-стабилна и сигурна, както направиха от Apple с Snow Leopard. Трябва кураж да посветиш цялата първа страница на сайта си само на един продукт, както правят от Apple при пускането на значим нов продукт. Иска се смелост да направиш продукт като iPad , който е толкова прост, че работата на него не би затруднила и дете.  И накрая, трябва кураж да премахнеш всички думи от PowerPoint презентация, освен една, както Стив Джобс често прави по време на своите презентации.

Може би авиаторът Antoine de Saint-Exupéry e обобщил цялата философия на Apple, когато е казал, “Един дизайнер знае, че постигнал съвършрнство, не когато няма вече какво да се прибави, а когато не е останало нищо което да се махне.” Вашите клиенти искат простота, а за нейното постигане трябва да премахнете всичко което обърква потребителя,  независимо дали се отнася за дизайна на продукт, за навигацията в интернет страница, за рекламни материали и презентации. Казвайте “не” по-често от “да”. И, отървете се от боклуците.


Статията е взета от сп.Forbes