402_swift2_open_source_x2

402_development_x2

 Една от големите изненади на WWDC 2015 бе обявяването на версия 2 на езика за програмиране Swift.Освен допълнителна производителност има много нови функции и подръжка на разширяване на протоколите, нещо, което отдавна бе чакано.Apple хвърлиха сериозна ръкавица на Microsoft с обявяването на Swift2 с отворен код  ( Open Source), с което според тях в близките 20 години ще превърне Swift в най-използвания език за програмиране не само за Mac и iOS, но и за Linux, Windows и Android.

Към вече известните библиотеки (frameworks) за разработка на софтуер SpriteKit, SceneKit и Metal Apple добавиха още нови - GamePlayKit - с него ще се таргетира геймплеинга - начина, по който се провежда една игра, трикове за преминаването през нея и др; ModelIO - проектиране на 3D обекти; ReplayKit - с него ще става възможно записването на целият процес на игра в клип.

Друга изненада на конференцията беше свързана с разработването на приложения за Apple Watch.Само няколко седмици след анонсирането на устройството вече има втора версия на операционната система наречена watchOS 2.0. Голямата новина - ще има native приложения, за възпроизвеждането на които няма да е необходимо да ви е включен телефона!

402_watchOS_x2