разаботка на игри за iPhone

Как да направим игра за iPhone (the Apple way)

Обичате игрите, имате невероятни идеи и свободно време – научете се да ги създавате. Може да сбъднете мечтите си, а и да спечелите сериозни пари. Всичко зависи от вас.

Ще ви покажем кои са стъпките за абсолютно начинаещи, които Apple ни показват, за да се научите да правите игри за iOS.

Какво ви е необходимо, за да започнете? Компютър на Apple и приложението за разработка на програми и игри XCode,  което може да свалите безплатно от App Store.

Научете се да програмирате – по-лесно е, отколкото предполагате!

На тазгодишната конференция за разработчици WWDC2017, Apple представиха най-младия и най-възрастния програмист, които имат свои приложения, качени в App Store. Най-младият е 10 годишен младеж от Австралия, а най-възрастният - японка на 83 години. Надявам се това да даде кураж на всеки един от вас, който сега започва за пръв път да се занимава с разработка на игри и приложения.

Разработка на приложения за iOS

Apple използват 2 основни езика за програмиране – Objective C и Swift. Вторият е най-новият, изключително приятен за работа и много по-лесен за разбиране. Ще се спрем само на Swift.

За да се научите да програмирате, ще ви е необходимо да разберете какво значи език за програмиране, какъв е процесът на програмиране и какви инструменти има всеки език. Ще си позволя да дам един много елементарен пример, с който да ви загатна за какво става въпрос:

разработка на приложения за iPhone 

Елементарният пример показва как създаваме клас (може да си го представите като описание на това, което искаме да сътворим ), след което създаваме обект по даденото описание и после го караме да прави това, което може.В по-горният пример създаваме класа Hero, като му даваме име, сила, височина и широчина, които показват местоположението на екрана.След това създаваме обект, който кръщаваме newBatman, който да е от типа Hero.А после му задаваме и нови координати, тоест местим го на друго място.

Препоръчваме ви напълно безплатната книга на Apple - The Swift programming language - https://itunes.apple.com/bg/book/the-swift-programming-language-swift-3-1/id881256329?mt=11

Наскоро Apple пуснаха безплатно приложение за iPad с името Swift Playgrounds, с помощта на което всеки начинаещ може да си прави експерименти и да се научи да програмира, като следва инструкции и задава команди на интересни герои.Силно го препоръчваме на онези от вас, които са решили да опитат!

playgrounds swift

 

Запознайте се със Sprite Kit

Sprite Kit е библиотека (framework), разработена от Apple за създаване на 2D игри за iOS, macOS, tvOS, watchOS. Всяка библиотека надгражда езика и има класове, които отговарят на нуждите на една игра, например Sprite ( всяка мърдаща се част от играта) и т.н. В интернет има плеяда от ръководства за направа на различни типове игри аркадни, тип пъзел, ролеви и други. За направата на всички е необходим Swift и SpriteKit,  просто структурата и дизайнът изискват различен подход. По-долу ви предлагаме няколко ръководства за направа на различни видове игри.

  1.      https://www.raywenderlich.com/145318/spritekit-swift-3-tutorial-beginners
  2.      https://code.tutsplus.com/tutorials/spritekit-from-scratch-fundamentals--cms-26326
  3.      http://www.sprite-kit.com/tutorials/

 

Sprite Kit ви помага да създавате вашите герои, врагове, фон, оръжия, да ги движите, да изчислявате по-лесно кога между тях има сблъсък (колизии), да използвате предефинирани анимации и ефекти.Нямаме за цел да рекламираме, когото и да било, но ако търсите сериозно ръководство за SpriteKit, то посочената по-долу книга, според нас, е една от най-добрите към момента.

https://store.raywenderlich.com/products/2d-apple-games-by-tutorials

Тествай своята игра

От няколко години насам не е необходимо да имате Apple Developer Account, който струва $99, за да може да тествате играта на своя или чужд телефон. Просто трябва да включите кабела на вашия iPhone или iPad към своя Mac и в XCode да изберете устройството. След като бъде инсталирана играта, влизате в менюто на iPhone или iPad-a и от Settings -> General -> Device management давате разрешението си това приложение да може да се пуска.

 Публикувайте играта в App Store и започнете да печелите.

За да може вашата игра да види бял свят и да достигне своите потребители, трябва да се регистрирате в Apple Developer Program,като частно лице или фирма. За частно лице регистрацията е по-опростена, а за фирма се изискват малко повече документи, а пълното ръководство може да намерите тук. https://developer.apple.com/programs/enroll/