dopulnena-realnos

Допълнена реалност (AR) означава интегриране на цифровата информация в средата на потребителя в реално време. За разлика от виртуалната реалност VR, която създава напълно изкуствена среда, разширената реалност използва съществуващата среда и нанася върху нея нова информация.

Изследователят на "Боинг" Томас Каудел разработи термина допълнена реалност през 1990 г., за да опише как в компанията с помощта на монтирани на главата екрани, създават сложни кабелни схеми. Едно от първите търговски приложения на AR технологията е в спорта.Жълтата линия "first down", която започна да се появява в телевизионни футболни срещи през 1998 г. 

Приложенията  за добавена реалност се създават с специални 3D програми, които позволяват на разработчика да свързва анимация или контекстуална цифрова информация в компютърната програма с "маркер" на допълнена реалност в реалния свят. 

Също така много често приложенията за смартфони с AR насоченост обикновено включват глобална система за позициониране (GPS), за да се определи местоположението на потребителя и местоположението на устройството в пространството.Като най-известното приложение от този тип е Pokemon GO на Японската компания Nintendo която просто взриви пазара на игрите с добавена реалност. 

pokemon-go1

В наши дни Google Glass(Очила за добавена реалност) и heads-up дисплеите в автомобилните на предни стъкла са може би най-известните AR  устройства, но технологията се използва в много други отрасли, включително здравеопазване, обществена безопасност, туризъм и маркетинг.

google-glass

През 2017г. по-време на ежегодната пресконференция за разработчици WWDC компанията Apple представи iOS 11 една от големите новости е интегрирането на допълнената реалност AR в iOS 11 и представянето на AR kit комплект от инструменти за разработка на AR приложения. По този начи благодарение на изградена еко система от iOS устройства напрояваща над 150 милиона активни потребителя Apple създава най-голямата AR общност в света изпреварвайки Google и Microsoft.

Според Apple, устройства с процесори A9,A10 и A11  подържат AR (допълнителна релност ) а те са :

  • iPhone 6s and 6s Plus
  • iPhone 7 and 7 Plus
  • iPhone SE
  • iPad Pro (9.7, 10.5 or 12.9) 
  • iPad (2017)
  • iPhone 8 and 8 Plus
  • iPhone X

iPhone 8 plus и iPhone X ще се възползват в пълен размер от новата технология благодарение на двойните си камери, който са калибрирани индивидуално в завода на производителя.

Също така предлагаме на вашето внимание да се запознаете с 5 най-популярни AR(Augmented reality ) приложения до днешна дата в AppStore.

Comet-ar

1.SkyGuide Стартирайте приложението, задръжте го над главата си към нощното небе и ще получите достъп до един виртуален прозорец от съзвездия и планети. В базата данни на Star Walk има над 200 000 небесни тела и значително количество информация за планети, спътници, и съзвездия. 

ink-hunter-app

2.INk Hunter приложението ви дава възможнос да поставите на вашето тяло каквато и да била татуировка и да прецените да ли да си я тауирате.

google-translate

3.Google translate популярното приложение за перевод на текст стана още по-интилигентно с AR функция която превежда текст от всякаква повъхност. 

jig-space-app

4.Jig Space - това е цифрова библиотека запълнена с различни 3D механизми който могат да бъда разглабяни,сглабяни  и изучавани.

ar-measure-kit

5.AR Measure Kit това приложение е виртуален комлект от инструменти за измерване на предмети поразяващ с удивителна си точност.

Чрез технологията Augmented reality образите от действителността се комбинират с компютърно генерирано съдържание, като така се получават динамични изображения. Тя изглежда като дошла от научнофантастичните филми. Добавената реалност намира все повече приложения в рекламата и маркетинга, като така дава съвсем различно изживяване на потребителя и нов тип взаимодействие с обкръжаващият ни свят.