От 17.09.2018г. вече можете да инсталирате безплатната актуализация iOS 12. Най-новата версия на мобилната операционна система на Apple е разработена да работи на всички устройства, които поддържат iOS 11. По-конкретно е съвместима с iPhone 5S и всички по-нови модели iPhone; iPad Air и iPad Pro, iPad 5th Generation, iPad 6th Generation, iPad mini 2 и по-новите модели и iPod touch 6th Generation.

В iOS 12, Apple се фокусира върху подобрения в производителността, за да направят iPhone и iPad по-бързи и адаптивни, заедно с нови функции като Memoji, Screen Time, групов FaceTime, по-добър родителски контрол и др. С новата версия iOS всичко се случва по-бързо – от стартирането на приложенията до отварянето на клавиатурата и на камерата.

Apple въвежда изчерпателен набор инструменти за управление на времето прекарвано с вашето iOS устройство. Новата функция Screen Time предоставя седмични отчети за дейността, които подробно описват начина, по който сте използвали устройството си с iOS, включително колко време отделяте във всяко приложение, колко често вдигате телефона си и кои приложения изпращат най-много известия. Screen Time има за цел да ви помогне да управлявате времето което прекарвате с iPhone или iPad и да извършвате по-добър родителски контрол като следят дейността на детето си от собствените си iOS устройства и ограничат времето, когато iOS устройството на детето може да бъде използвано.

Do Not Disturb функцията в Bedtime ви позволява да изключите известията през нощта, така че да виждате само времето. Има и нови режими в "Не безпокойте" с които автоматично задавате функцията въз основа на определено време, местоположение или действие, например, докато сте в среща.

Apple представи нов адаптивен Animoji, наречен Memoji, който можете да персонализирате, за да изглежда като вас. Към съществуващият набор от анимации Animoji са добавени и духче, коала, тигър и Т-рекс. Memoji, Animoji и други забавни ефекти могат да се използват както в Messages, така и с FaceTime чрез нови ефекти на камерата.

 

 

В iOS 12 Siri е много по-интелигентен и отговаря на въпроси за известни хора, храна и спорт. Новата функция Siri Shortcuts, позволява всички приложения да работят със Siri. Също така Siri заучава рутинните действия на потребителя и прави предложения в точното време. Потребителите могат също така да използват гласа си, за да бърз достъп до любимите им приложения.

За да се улесни преглеждането и управлението на всички известия от едно приложение наведнъж са добавени Group Notification. Има и нова функция за незабавно настройване с Instant Tweaking, за да се променят известията още при получаването . Можете да включите и да изключите известията за дадено приложение или да ги настроите. Siri също предлага предложения за изключване на известията за приложения, които вече не използвате и като цяло в iOS 12 уведомленията са по-малко натрапчиви

Photos има подобрени възможности за търсене на снимки и видео, както и нова секция "For You", която прави предложения на снимки и предлага варианти за редактиране. С функциата “on that day” (на този ден) може да видите какво се е случило през последните години. Споделянето на снимки с приятелите и обратно с Share Back, е във фокуса на промените в Photos.

 

ARKit 2.0 в iOS 12 добавя нова функционалност, която има потенциала да направи виртуалната реалност много по-полезна в приложенията за iOS. Проследяването на лица и изобразяването на обекти са подобрени и има ново разпознаване на 3D обекти. Ключови промяни са споделеното преживяване, което позволява на двама души да виждат една и съща AR среда на отделни устройства и функцията постоянство, която позволява AR опитът да бъде изграден около обект или физическо пространство.Apple въвежда нов файлов формат USDZ, разработен заедно с Pixar, който ще позволи използването на AR в Safari, Messages, Mail и др и ще може да поставите 3D AR обекти в реалния свят в тези приложения.

Множество приложения имат нови функции в iOS 12. Има функция Browse в Apple News и страничната лента на Apple News в iPad. От Apple изцяло преработиха приложението Stocks, като вече работи и на iPad. Гласовите бележки също са побновени и достъпни с iPad. CarPlay вече поддържа приложения за навигация от трети страни, като Google Карти и Waze.

 iBooks е изцяло обновен с нов облик, функция Reading Now за синхронизиране на това, което четете на различни устройства, както и ново име -Apple Books.

В по-късна актуализация Apple също планира да добави Group FaceTime с поддръжка на до 32 души.