Безспорно едно от удобствата на iOS и MacOS, е че можете да използвате клетъчната връзка на вашия iPhone, за да започвате или получавате обаждания на останалите устройства, които имате, използващи един и същи профил в iCloud, когато те са наблизо и са свързани с Wi-Fi, така може да проведете разговор, без да търсите в кое разделение на чантата точно е скрит iPhone-а докато той звъни, или да трябва да го разкачите от зарядното, в момента в който батерията Ви е едва на 5%.



Но какво ще стане, ако поради една или друга причина рядко се възползвате от тази функция, или на моменти дори тя ви влудява и искате да я изключите?



Има няколко различни места, от които може да изключите тази функция, така че да не започват да звънят всички Ваши Apple устройства – Macbook-a, iPad-a, iPod-a и др.



За да направите това, стартирате приложението Settings, а след това отидете на Phone, точно под Mail, Contacts, Calendars, и там изберете “Calls on Other Devices”.



422_allow-calls-on-other-devices_x2

422_Face-Time-disable-OS-X_x2

iPad и iPhone



Ще имате възможност за избор тук – Включване и изключване на останалите устройства едно по едно, или изключване на цялата функция. Така или иначе, след като изключите цялата функция, ще си спестите досадните повиквания на вашия iPad, и ще изключите опцията за започване на повикване от iPad-a.

422_face-time-ipad_x2

Другото място, за да изключите тази функция е в Preferences на FaceTime приложението на вашия Mac или IPAD. Отидете в Settings> FaceTime> iPhone Cellular Calls и я поставете на OFF. Направете същото и на вашия Mac: стартирайте само FaceTime приложението, отидете на Preferences, и махнете отметката iPhone Cellular calls.

422_Phone-Settings1_x2

Повече информация за настройките на iPad и iPhone може да намерите в пълното ръководство за iOS 9 на български език тук.