Какво ново в iOS 11?

Новата операционна система за iPhone - iOS 11

Днес 19.09.2017 г. Apple пускат новата операционна система за iPhone – iOS11.Както добре знаем, всички операционни системи и ъпдейти на Apple са напълно безплатни за всички потребители на хардуера.

Ето някои от основните промени спрямо предната версия.

За разлика от тънките шрифтове, които бяха наложени за пръв път в iOS7,  тук забелязваме много нови приложения като калкулатора, които са с по-тъмни и дебели шрифтове, а някои икони са заоблени. Други пък остават напълно непроменени.

Така нареченият Control center, който в предната версия бе разделен на две части, сега отново е събран само на един екран и то изцяло запълнен. Новото е, че потребителя избира какво да добавя и маха на този екран, нещо изключително удобно.Това става от Settings App.Всички икони от Control center вече имат поддръжка за 3D Toouch с допълнителни функции на всяка една от тях.

ios 11

В iOS 11 Lock screen и Notifications center са обединени на едно място.

Новото приложение Files App, което потребителите отдавна чакат вече е факт.В него може да видите файловете пазени локално на вашите iPad и iPhone, както и тези запазени на различните видове облачни услуги като iCloud,  DropBox, Google Drive и други. Подобно на приложението Finder за Mac, тук има умна търсачка, която може да търси по име, тагове и други критерии. Приложението е изключително удобно и голям считано за голям плюс от онези, които вече са тествали iOS 11.

В Messages вече откриваме App Drawer както и новата функция за разплащане между потребители Apple Pay (към момента достъпна в избрани страни като САЩ).Писането на съобщения е съпътствано от много нови ефекти и удобства.

ios 11

След като Apple закупиха няколко картографски компании, Maps в iOS 11поддържа вътрешни карти на избрани молове и летища по целия свят, показвайки пълни оформления на всяко местоположение с икони за ресторанти, тоалетни и други закрити забележителности. Към момента броя на обектите е ограничен, но от Apple твърдят, че поддръжката ще бъде драматично разширена във времето.

ios 11

Промени се наблюдават и в Apple News. Има нова секция наречена "Spotlight", в който се намират редица новинарски материали, избрани от редакторите на Apple News. Всеки ден Spotlight предлага нова тема и подчертава историите, фокусирани върху тази конкретна тема. Разделът "За теб" на Spotlight също сега ще покрие съдържанието, предложено от Siri въз основа на вашите Safari и използване на приложението.

Safari подобно на High Sierra разполага с нова функция, предназначена да предотврати проследяването на уебсайтове от няколко сайта за целите на показването на реклами. Това няма да намали рекламите, които виждате, но това ще затрудни рекламодателите да събират данни за това, което сте разглеждали.

Safari също се интегрира със Siri по нови начини, позволявайки на Siri да научи повече за предпочитанията ви за сърфиране в мрежата, информация, която се използва, за да позволи на личния асистент да предвиди по-добре какво може да пишете или какво бихте искали да видите, когато правите неща като сърфиране в Apple News.

В Apple Music вече може да добавяте акаунти и да споделяте вашите плейлисти с приятели.

За първи път във Live Photos можете да използвате плъзгач, за да изберете част от Live Photo, която изглежда най-добре. Тъй като Live Photos са по същество кратки видеоклипове, това е като да изберете най-добрите кадри от видеоклип.Има и опция за изрязване на снимки в реално време, за да се запази само част от записа за движение и има нови опции за "Loop", "Bounce" и "Long Exposure".

Loop причинява непрекъснато придвижване на живо на живо като GIF, докато Bounce е същото, но напред и после назад. Дългият експонат има по-ограничена употреба, защото превръща частта от видеото в изображение с продължителна експонация, но е полезно там, където се движи само част от изображението, като течаща вода.

За телефони iPhone, които поддържат режим "Портрет", iOS 11 носи някои важни подобрения. Качеството на изображението е подобрено, по-добра е осветеността и изображенията в режим Портрет поддържат оптично стабилизиране на изображението. Светкавицата работи в режим Портрет за първи път и също така поддържа HDR за още по-добро осветление и филтри за добавяне на пламъци.

В iOS 11 FaceTime може да прави Live Photos, има нов бутон за заснемане на живa снимка по време на чата.

Apple въведоха нови стандарти в начина, по който се съхраняват снимките и видеоклиповете, което означава, че изображенията и видеоклиповете ще заемат по-малко място на iPhone и iPad. За видео Apple прави прилагането на HEVC или H.265 видео кодиране, което води до два пъти по-добра компресия. Форматът на JPEG изображение също се променя на HEIF (High Efficiency Image Format), който също така позволява снимки с половин размер.Снимките и видеоклиповете също ще заемат по-малко място в iCloud и въпреки че има нови формати за съхранение, снимките и видеоклиповете, изпратени от iOS устройства, остават съвместими с други устройства, за да можете да споделяте съдържание с приятелите си. Тези нови формати се предлагат на най-новите устройства на Apple - тези с чип A9 или по-късно.

Магазинът за приложения App Store изглежда съвсем различно в iOS 11.Игрите и приложенията са разделени на отделни секции и има нова секция Today предназначена да показва ежедневно новото съдържание в магазина.

Разпознаването на лица в Снимки, което преди е било изключено за всяко устройство с iOS или Mac, сега ще се синхронизира с всичките ви устройства. Това означава, че трябва само да кажете на "Снимки" кой е човекът веднъж и той ще синхронизира тази информация в Mac, iPhones и iPad.

Разпознаването на лицата е също на едно ново по-високо ниво, благодарение на новите по-добри алгоритми.

Когато редактирате снимка, има няколко нови опции за филтриране, като ярък, ярък топъл, ярък топъл, сребрист тон, драматичен и др. Много по-стари филтри са заменени с новите опции. Снимките също така включват по-добра поддръжка за GIF. Функциите GIF сега се възпроизвеждат, когато се разглеждат на iPhone или iPad в приложението Photos и те също се съхраняват в нова "Анимирана" папка.

Във Photos има и нова персонализирана опция за споделен лист, която е проектирана така, че да направи много по-лесно да превърнете дадена снимка в часовник за придружаващия я Apple Watch.

В iOS 11 данните, събрани в приложението Health могат да бъдат качени в iCloud, правейки го достъпен на различни устройства и гарантирайки, че вашите данни са безопасно създадени. Качването на данни за здравето в iCloud е по избор и е изключено по подразбиране. То може да бъде включен в секцията iCloud на приложението Настройки.

Друго ново удобство е , че при докосване на иконата за емотикони или глобус на клавиатурата на iPhone, има опция да изберете клавиатура с една ръка, която да премества всички клавиши наляво или надясно. Това е предназначено да ви позволи да пишете само с един палец.

При покупката на нов iPad или iPhone, вече ще можете да го настройвате много по-бързо, като го държи близо до устройство с iOS или Mac, което вече притежавате чрез автоматичната настройка. Автоматичната настройка прехвърля автоматично на вашето ново устройство персонални настройки, предпочитания и iCloud Keychain пароли.

В iOS 11 камерата автоматично разпознава QR кодовете и ще реагира адекватно, като прави неща като отваряне на Safari към конкретен уебсайт.

Споделяне на пароли за WiFi - устройство с iOS, което познава парола за WiFi мрежа, може да го споделя с друго устройство в iOS 11, като се появи ново извикване за споделяне на пароли, когато две устройства са близо един до друг.

Изключване на неизползваните приложения - в приложението Настройки има нова опция, която автоматично ще деинсталира приложенията, които не са били използвани от известно време. Документите и данните за деинсталираните приложения ще останат налични в случай, че приложението бъде инсталирано отново.

SOS - Има опция SOS за спешни случаи в приложението Settings, която позволява на потребителите да включат функция "Автоматично повикване", която веднага ще набере 112, когато бутонът Sleep / Wake бъде натиснат пет пъти. Натискането на пет пъти бутона Sleep / Wake също деактивира идентификационния номер, докато въведете парола.

Профили и пароли - Има нова секция "Профили и пароли" в Settings, която осигурява достъп до всички профили iCloud и Mail заедно с пароли за приложения и уебсайтове, съхранени в Keychain, достъпни само след удостоверяване с Touch ID. Паролите са достъпни и в секцията Safari на Settings.

GIFs В приложението Снимки GIF, запаметени в ролката на камерата, сега се анимират, когато се отворят. В основния екран на албума, те са все още, но ще работят правилно, когато са почукани.

Настройки за AirPods и следваща песен - AirPods вече могат да бъдат персонализирани с отделни жестове с двойно натискане за левия и десния AirPod. Човек може да бъде настроен да има достъп до Siri, например, докато друг може да бъде настроен да възпроизвежда следващата песен. Следващата песен и предишната песен са две нови настройки в iOS 11, които улесняват пропускането на песни.

Плъзгач за сила на звука - Когато гледате видеоклип и регулирате силата на звука, вграденият плъзгач за сила на звука за iOS вече не пречи на екрана. Вместо това има малък плъзгач в горния десен ъгъл на видеоклипа.

Apple са се постарали сериозно и ни предоставят една още по-практична, по-удобна и по-бърза операционна система, която е сърцето на всеки iPhone и iPad.