Преди минути Apple обяви новият iPad.Ако трябва да съпоставим фактите със слуховете за него, то спокойно можем да кажем, че има голямо съвпадение.Както се очакваше новият iPad  e с т.н. Retina display (2048 x 1536 пиксела).Това е предела  на онова, което човешкото око може да разпознае.С два пъти повече пиксели от iPad 2 и с резолюция значително по-голяма от най-добрите  Full HD телевизори към момента, сензацията на новият iPad е определено неговият дисплей.Освен дисплея iPad е и с обновен процесор - четириядреният A5X.Благодарение на него работата с което и да е приложение е дори още по-отзивчиво и приятно.Мощният процесор прави възможно и обработката на снимки с новото приложение iPhoto за iPad както обработката на видео с iMovie и удоволствието от множеството игри.Новият iPad си има и нова камера и то не каква да е. iSight е 5 мегапикселова камера с запис на видео с Full HD (1080p) качество.Със светкавица, авто и ръчен фокус iPad превръща всяка снимка в шедьовър.Новото устройство има и функция за писане на продиктуван от вас текст.


Освен изброените до тук достойнства новият iPad има още едно достойнство - подръжка на най-новият и бърз стандарт за пренос на данни в мобилна мрежа LTE или както е по-познат 4G.Благодарение на него скороста на стриймвани филми и музика и сърфирането в интернет е невероятна - до 73MBit/s .Между другото в България MTel вече прилага LTE технологията в някои от клетките си, макар и експериментално.

iPad ще бъде пуснат в САЩ на 16 март, а забележете в България само седмица след това на 23 март (вижте снимката от представянето на iPad в Сан Франциско ).Конфигурациите са подобни като при iPad 2 16WiFi, 32WiFi, 64WiFi, 16WiFi+4G, 32WiFi+4G, 64WiFi+4G ).Цената в САЩ за най-евтината конфигурация е 499 долара.Очаква се цените в България да са като при iPad 2.

Освен обявяването на новото поколение iPad Apple информираха, че най-новият ъпдейт на мобилната операционна система iOS 5.1 е готов за сваляне.