На 23ти март, точно както Тим Кук обяви при представянето на новия iPad той бе представен в България от оторизираните рисейлъри. Еуфорияте бе и все още е голяма. Страстните фенове на Apple предварително почнаха да продават своите предишни версии на iPad за да си купят най-новият. Други отдавна чакаха да закупят първият си таблет и това бе новият iPad. Трети все още чакат наличност на модел с 32 или  64GB, на които в момента има дефицит.

Искаме да имаме най-новият iPad. Но знаем ли кой е най-подходящият модел за нас? Оказва се , че хората са доста объркани в това отношение, ето защо решихме да внесем малко яснота.

На първо място трябва да решим с колко голяма памет iPad да си купим. Опциите са 16GB, 32GB, 64GB. В случай, че за вас парите не са от значение изборът е прост - колкото повече, толкова повече - моделите с 64GB са точно за вас. Ако сте свикнали да носите цялата си колекция с филми, музика и снимки на таблета отново за вас е модела с 64GB памет. Ако обаче ползвате повече документи и чат пат филми и музика, но в същото време имате инсталирани доста програми най-вероятно трябва да се спрете на златната среда, в този случай моделите с 32GB памет. За онези от вас, които ползват iPad предимно за сърфиране в интернет и съхраняват най-често документи и малко музика и филми, то варианта с 16GB е чудесен избор. Когато говорим за памет нека не забравяме опцията за употребата на външен безжичен хард диск като модела на Seagate Goflex 500 ,с който получавате достъп до 500GB  памет и си спестявате иначе досадното синхронизиране през iTunes.

Другият важен избор, пред който сте изправени е да има ли вашият iPad 4G или не. Какво означава това? Означава, че вашият iPad има достъп до интернет не само където има WiFi. Моделите с 4G имат в себе си слот за SIM карта и след абонирането към мобилен оператор, вие имате интернет практически навсякъде. Новият iPad с 4G поддържа следните стандарти за интернет свързаност:

WiFi (a, b g, n) - n е последният най-бърз стандарт към момента

4G (LTE) - най-бързият към момента стандарт който позволява скорост до 72 Mbps.Към момента станадарта не е приложим в България, тъй като единствено MTel го използват в тестов период

3G (UMTS) - познатият ни от iPad и iPad 2 стандарт за пренос на данни, който позволява достатъчно бърз достъп до интернет

EDGE - най-бавната скорост, при отсъствие на 3G мрежа

Важно е да кажем, че моделите с 4G имат Assisted GPS модул, който може да използвате за навигация дори на места без интернет свързаност! Ако пътувате и бихте ползвали своя нов iPad  за навигация, то несъмнено той трябва да е с 4G.

Напомняме за по-практичните от вас, които не се взират в пикселите на дисплея и за които качеството на снимките не е важно, че все още на пазара е iPad 2 и то на изключително атрактивни цени  - най-скъпият модел  iPad 2 64GB с 3G  се предлага за 1376 лв, a най-евтиният за едва 785 лв.

Който и модел да изберете бъдете сигурни, че вече сте направили най-добрият избор измежду таблетите, който ще направи ежедневието ви още по приятно.