Новият iPad 9.7 инча с Apple Pencil

Снощи от Apple обявиха нов 9,7-инчов iPad, като основната характеристика бе, че той е "най-достъпният iPad", а освен всичко друго работи с Apple Pencil. Apple заявиха, че устройството е предназначено да работи с  мощни AR  (augmented reallity) приложения.

Таблетът има 9,7-инчов ретинa дисплей, който се отличава със сензор за докосване с по-висока разделителна способност, за да позволи поддръжка за Apple Pencil, който преди е съвместим само с iPad Pro. Apple Pencil прави работата с iPad точно и естествено изживяване като специални сензори измерват натиска и наклона, така че потребителите да могат да записват бележки или да илюстрират в различни приложения.

Новият iPad има е с процесор A10 Fusion с 64-битова архитектура за настолни компютри, осигуряващ 40% по-бърз процесор и 50% по-бърза графична производителност в сравнение с предишното поколение 9,7-инчов iPad. Двете предни и задни камери осигуряват HD видеозапис за всичко от сканиране на документи до обаждания на FaceTime.

Едно от основните приложения, насочени към новия iPad, е подръжката на AR приложения, подсигурена от Retina дисплея на устройството, мощният процесор, подобрените камери и усъвършенствани сензори с жироскоп и акселерометър. Таблетът е създаден за мобилност и издръжливост при дълга работа.

В САЩ цените са: 32GB iPad с Wi-Fi е на цена от $ 329 и $ 459 за модела Wi-Fi + Cellular, а Apple Pencil може да се закупи отделно за $ 99. Училищата ще могат да купуват iPad за $ 299 и Apple Pencil за $ 89. Новият iPad е наличчен за поръчка от днес в САЩ и още 25 държави.В България се очаква да бъде много скоро.Какви ще бъдат цените у нас можем да гадаем сравнявайки цените на устройството в други европейски държави като Германия и Обединеното кралство.

Ивента в Чикаго от снощи беше насочен изцяло с грижа за образованието и това как може iPad да бъде част от живота на ученици, учители и студенти.Apple обявиха приложение "Classroom" за iOS и Mac, чиято първа бета версия ще видим през Юни тази година.

Classroom е "асистент за преподаване", който помага на учителите да управляват iPad-ите на своите ученици, както и да насочват децата чрез уроци както и да споделят работата си. Използвайки приложението, учителите могат едновременно да стартират приложения, книги и уебсайтове на всички ученически устройства и да изпращат или получават документи. Classroom също така позволява на учителите да гледат екрана на студентите си.

Същевременно компанията разкри ново приложение, базирано на облак, наречено "Schoolwork", което позволява на учителите да назначават материали и да следят напредъка на своите ученици. От Apple заявиха, че заедно с Classroom, двете приложения ще бъдат комбинирани, за да помогнат на преподавателите да "извлекат максимална полза от интегрирането на технологията на Apple в училищата".
"Творчеството предизвиква по-задълбочено ангажиране на студентите и ние сме развълнувани да помогнем на учителите да направят това творчество в класната стая", каза Филип Шилер, старши вицепрезидент на маркетинга в световен мащаб.

"Когато комбинирате силата на iPad, творчеството на Apple Pencil и над милион iPad приложения в App Store,  а също и учебната програма Everyone Can Code, както и уникални приложения за учебни занятия и учебни помагала, които подпомагат учениците и помагат на училищата да управляват технологиите в класните стаи, ние вярваме, че можем да разширим ученето и творчеството по начин, който само Apple може. "
Използвайки учебни материали, учителите ще могат да правят кратки разпечатки, които включват PDF файлове, връзки и други документи, както и да проверяват напредъка на всеки ученик за конкретна задача. Учебната работа ще се интегрира с приложения от други разработчици, използващи приложния програмен интерфейс (API) на ClassKit на Apple, които играят ролята на центрове за проекти и задачи в Classroom.

Ще има и нова програма за професионално обучение на преподаватели "Apple Teacher", която е на разположение онлайн и има за цел да помага на учителите да изграждат умения, да проследяват напредъка си и да се вдъхновяват да започнат нови планове за уроци. Програмата ще позволи на учителите да получат значки, оформени като златни звезди, като ги насърчават да продължат да използват програмата и да развиват своята класна стая.

Новият iPad