iPhone 15 Pro

“Новият iPhone 15 Pro е пълен с водещи в индустрията иновации и функции, които нашите потребители ще харесат”.  Така от Apple представиха новото поколение iPhone 15 Pro на състоялият се на 12 септември Apple Event.  

iPhone 15 Pro

Дизайн на новия iPhone 15 Pro

Корпусът на новия iPhone 15 Pro e от титан, който е невероятно здрав и издръжлив материал, като същевременно e по-лек в сравнение с неръждаемата стомана. От Apple увериха, че всеки материал, който избират за iPhone, се обмисля щателно и за това са използвали титан клас 5, който обикновено се използва за приложения, при които здравината и запазване на формата са критични, като при Mars Rover. iPhone 15 Pro се предлага в 4 цвята - черен титан, бял титан, син титан, естествен титан.

Контурните ръбове на iPhone 15 Pro са по-тънки, като  размерите са намалени, без да се засяга големината на дисплея. 

Дисплеят на iPhone 15 Pro е с Ceramic Shield, който се предлага само в iPhone 6,1" и 6,7” съответно  15 Pro и 15 Pro Max и е най-здравият материал на основата на стъкло в индустрията. 

iPhone 15 Pro Action Button

Action бутон

Друга промяна в дизайна е премахването на  превключвателя за слагане на безшумен режим и замяната му с „Бутон за действие“.

За да превключите между звънене и без звук, натиснете и задържите бутона с тактилна обратна връзка за всяко състояние. Може да превключва между различни функции. С натискане можете да стартирате гласови бележки или да отворите камерата, да активирате любима функция за достъпност или да използвате преки пътища.

Action бутонът  предоставя повече удобство и гъвкавост при ползването на iPhone, а Dynamic Island ви дава обратна връзка само с един поглед.

A17 Pro chip

Новият iPhone 15 Pro има производителност от следващо ниво благодарение на новия A17 Pro чип. Новото поколение Apple Silicon е с промени в целия чип, с революционен нов GPU, 6-ядрен процесор, двойна производителност и четворна ефективност. От Apple коментират, че “очевидно Pro е по-добър от Bionic” и че това  е “най-големият редизайн в историята на графичните процесори на Apple.”

iPhone и iOS имат огромна общност от разработчици на игри. A17 Pro развива тази платформа по-нататък, давайки възможност за ново поколение мобилни игри.Конзолни игри като Resident Evil 4 също ще могат да се играят на iPhone 15 Pro.

Камери в iPhone 15 Pro

Както винаги е обърнато особено внимание на камерите в новият iPhone Pro, който е оборудван с по-усъвършенствана 48MP основна камера с по-голям сензор от iPhone 15. Намалява отблясъците на обектива с ново покритие,  както и по-добро представяне при слаба светлина за портрети и в нощен режим.  Основната камера може да улови невероятни детайли.

Снимки с висока разделителна способност при 24MM, 28MM и 35MM фокусно разстояние.

Портрети от следващо поколение с контрол на фокуса и дълбочината.

Диапазон на увеличение, с 3x за телефото камерата при 77 mm фокусно разстояние в iPhone 15 Pro.При по-големия iPhone 15 Pro Max е използван размера, за да се достигне до 5x оптично увеличение при 120 мм.  - 25% по-голям сензор от 14 Pro Max, f/2.8 бленда.

iPhone 15 Pro e с по-добра стабилизация на изображенията с до 10 000 микронастройки в секунда. Ултрашироката камера има ново антирефлексно покритие, нощен режим и интелигентен HDR. Освен това с iPhone 15 Pro  навлиза и в света на  макро фотография (Макро, 13, 24, 28, 35, 48, 120 мм.)

 iPhone 15 Pro е първият смартфон, който поддържа системата за цветово кодиране на Academy Color Encoding System.

Поддържа пространствено видео, и 3D видео чрез комбиниране на два сензора заедно, за изключително реалистично преживяване при  гледане  с Apple Vision Pro.

USB

Нов USB конектор и поддръжка на USB 3, до 10 Gbps скорости, с помощта на USB 3 кабел, което е 20 пъти по-бързо от USB 2, с много по-високи скорости на трансфер

Използването на USB3 кабел позволява невероятно бързи скорости на трансфер, включително големи ProRAW снимки или ProRes видеоклипове към Mac. Незабавно прехвърлете 48MP ProRaw на Mac, когато правите снимки и възможност за записване на ProRes видео директно на външно устройство за съхранение.