Как и кога да уловим 4K видео с iPhone 6s и 6s Plus

Объркани сте за  4K видео? Вие сте попаднали на правилното място.



423_iPhone 4K_intro_x2



Вече има iPhone, който може да снима 4K видео.Интересно би било да видим физиономията,която са направили Андроид потребителите когато обявиха от Apple новите iPhone.За всички, които се питат какво е това, ето едно просто ръководство за 4K видео, което обяснява какво е и как и кога да го използваме.



Основното: Какво е 4K?



Първо, "4K", - 4K се отнася до броят на пикселите в целия видео файл в хоризонтално измерение-което е около 4000. (Имайте предвид, че HD резолюции обикновено се отнасят за вертикален размер) HD видео , предишния стандарт, дойде след няколко версии, но днес повечето от нас биха казали, че според 1080p, това е видео с резолюция от 1920 на 1080 пиксела. Сравнете тези две хоризонтални измервания, 1920 и "около 4000", и вие ще забележите, че 4K видео е повече пиксели. Това означава, че при равни други условия, 4K видео съдържа повече подробности отколкото HD видео.По подобен начин как един образ Blue-rey има повече подробности от DVD-та, и така изображенията изглеждат по-резки и по-реалистични. (Има много технически подробности за които професионалистите могат да обяснат като цветни пространства и кадрова честота, но нека не ви объркваме излишно, а наблегнем на по-общата част.)



По претенциозните , с известно основание не са съгласни на това просто описание, но то е вярно така или иначе: По принцип, 4K видео изглежда по-добре от HD -колкото и дълго да гледате екрана ,се виждат достатъчно пиксели на дисплея в голяма детайлност.



423_iPhone 4K_x2



Причината, поради която казваме, че 4K е "около 4000" пиксела е, че "4K" е малко за един термин, който може да означава няколко различни неща. Помните ли, когато HD се появява за първи път и всички се чудехме какво означава "HD"?Трудно правехме разлика между 720p, 1080i Full HD, HD Ready, и така нататък? Е, на път сме отново да се объркаме  и с 4K.Нека се ограничим до това как да снимаме 4K видео на iPhone 6S и iPhone 6S Plus.



За да се снима 4K видео клипове за тези устройства, отидете в Settings> Photos&Camera> Record Video и докоснете долната настройка: 4K при 30 кадъра в секунда.



Сега, вместо клиповете да  са 1920 на 1080 пиксела, те ще бъдат 3840 (вж? "Около 4000 г.") на 2160. Това ще  удвои размерите по всеки ръб, който е като на четири HD телевизора и  ги събира накуп в  две по две мрежи..



423_4k_x2



Това означава,  че всеки пиксел, в HD видео , е представен, от четири пиксела във видео 4K.



Пoдразбира се, че  4K видео заема повече място, отколкото HD-внимавайте, ако сте си купили  iPhone с 16GB памет услужливо Apple предлага типични размери на файла за една минута на видео на всеки един от четирите варианта Settings: 60MB за 720p при 30 кадъра в секунда, 130MB за 1080p при 30 кадъра в секунда, 200MB за 1080p при 60 кадъра в секунда, и 375MB за 4K при 30 кадъра в секунда.



"Fps" означава кадъра в секунда, и се отнася до това, което е известно като "flickeriness" на клипа. 30 кадъра в секунда е напълно добре за повечето клипове, но като опция за 60 кадъра в секунда не само създава по-малко трептения, но също така дава възможност за забавяне на кадъра до половината на скоростта в програма за редактиране, без да изглежда лошо.



Кога трябва да снимам в 4К?!



Една от причините за да изберем режим на снимане в 4K, е желанието да получим по-детайлна картина. Днешните 1080p видеа бързо ще започнат да изглеждат с лошо качество.



Всички знаем  как се разваля качеството на изображението при ниска резолюция,когато е увеличено изображението, появяват се ъглови пиксели и артефакти, а същото е очевидно  и за самото видео. С 4K видео, дори ако не сте композирали сцените точно,  в крайна сметка ще бъдат показани в  4K. И ако вместо да извеждате HD, а не 4K, пак имате творчески възможности. Погледнет рамката по  долу. Ако искате да го заснемете  в HD, това е почти всичко, което може да се  направи с него, тъй като в повечето ситуации ние очакваме HD качество кадри в днешни дни, и няма да може да се разшири рамката много, без да изглежда меко в крайните пиксели.



423_4k-original_x2



Ако обаче заснемете 4K видео и възнамерявате готовия филм да бъде показан в HD-1920-от-1080-после, тъй като HD резолюция е една четвърт от размера на 4K, можете да изрежете хубави HD парчета,  така че да имате много креативни възможности . Можете например да увеличите,"без да губите казество и полученото парче да е с еквивалента на  HD (вижте белия квадрат по-долу).



423_4k-explainer_x2



Когато се показва в HD,вместо…



423_4k-original_x2



…ще имате:



423_4k-zoom_x2



Разбира се,ако нямате изрязано парче от средата.Можете изцяло да прекомпозирате кадъра:



423_how_to_shoot_4k_video_x2



Или пък може вместо това да изрежете и след това да пренесете сцената за абсолютно различен ефект:



423_4k-explainer-07-100618534-orig_x2



Какво ще кажете за редактирането?



Както се случва, дори с  iMovie на iPhone 6s, 6s Plus, и iPad Pro можете да редактирате 4K видео, така че да имате такава опция, докато сте в движение. Веднага можете да хвърлите няколко акцента на вашата почивка, докато отпивате от коктейла край басейна, което да подразни вашите колеги, обаче, вероятно ще искате да редактирате вашите 4K кадри  и на вашия Mac , за да разполагате с по -големи възможности за редакция бихте могли да използвате Final Cut Pro или Premiere Pro, които могат да се справят с всяко 4К видео.



В този ред на мисли, iMovie на Mac не го поддържа напълно. Можете да импортирате и редактирате 4K кадри, но опции за изход са ограничени до 1080p.



Споделяне на 4K кадри директно от вашия iPhone може да бъде трудно. Ако използвате стандартната опция от приложението Photos, тогава опцията YouTube, например, ще можете да ограничите до HD, но можете да качите 4K от самото приложение на YouTube.



Някои приложения, за съжаление, не работят, когато се опитате да качите 4K видео от стандартното меню на на камерата, но това най-вероятно ще се промени в бъдеще, тъй като актуализация на приложенията става всеки ден или винаги можете да качите клипове  в iMovie на вашия iPhone и да ги експортирате  като HD, и след това изберете тази версия в приложението, която искате да използвате. И това може би не е лоша идея, тъй като 4K в момента е малко разпространено за споделяне в социалните мрежи и други подобни.



Все пак, ако сте от късметлиите, които имат iPhone 6S или iPhone 6S Plus и сте достатъчно дисциплинирани редовно да сваляте информацията си от телефона на компютъра, то можете да преминете към 4К заснемането на кадри.Днес имате възможност да снимате в  по-висока резолюция от която нямате нужда в момента, но която ви дава възможност на по-късен етап ако искате да редактирате серизоно.