На 13ти октомври 2020 г. Apple представи най-новите си модели iPhone - iPhone 12 и iPhone 12 mini, които предлагат мощни функции на достъпна цена и по-високия клас iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max.

Новите iPhone 12 и iPhone 12 mini

Новият iPhone 12 е с 6,1-инчов дисплей и е наследник на iPhone 11, а 5,4-инчовият iPhone 12 mini е сизцяло нов, компактен размер. Освен размера на екрана и батерията, двата телефона са технически идентични.

Дизайн на iPhone 12 и iPhone 12 mini

Apple обновиха напълно дизайна на линията iPhone 12, въвеждайки плоски ръбове, наподобявайки iPad Pro. Предната част на iPhone е защитена с новo Ceramic Shield покритие, което се различава от досегашното стъкло на екрана с изключителната си издръжливост - до 4 пъти по-добра устойчивост при падане. Гърбът на iPhone продължава да бъде направен от стъкло, като двете страни са обединени от алуминиев корпус, който се предлага в пет цвята: син, зелен, черен, бял и червен. Подобно на моделите iPhone 12 Pro, моделите iPhone 12 предлагат IP68 устойчивост на вода и прах и могат да издържат на потапяне в до 6 метра вода до 30 минути.

Дисплей на iPhone 12 и iPhone 12 mini

Всички модели iPhone тази година разполагат с Super Retina XDR OLED дисплеи с дизайн от край до край. Няма разлика в качеството на дисплея между стандартните модели iPhone 12 и моделите Pro.

Резолюцията на 5.4-инчовият iPhone 12 mini е 2430 x 1080 с 476 пиксела на инч, а на а 6.1-инчовият iPhone 12 е 2532 x 1170 с 460 пиксела на инч. Дисплеите имат HDR поддръжка с максимална яркост от 1200 нита, Wide Color за живи, истински цветове, Haptic Touch за обратна връзка и True Tone реагиращ на околната осветеност.

 Свързаност на iPhone 12 и iPhone 12 mini

Всички нови модели iPhone 12 поддържат 5G свързаност за по-бързо теглене и качване на съдържание, по-качествен стрийминг на видео, подобрени игри и повиквания с висока разделителна способност (1080p FaceTime). От края на миналия месец първата 5G мрежа в България е достъпна тестово, като тя е пусната еднoвременно във всички централните части на 27 областни центъра на страната и части от автомагистрала "Тракия". Gigabit LTE се поддържа, когато 5G не е наличен, а за да се запази живота на батерията при използване на 5G, Smart Data Mode се връща към LTE връзка, когато 5G скорости не са необходими.

iPhone 12 и iPhone 12 mini поддържат WiFi 6 и Bluetooth 5.0, плюс те включват U1 Ultra Wideband чип за пространствена информираност и интерактивност с други устройства, които включват U1 функция като HomePod mini.

Нов А14 процесор 

Новите моделите iPhone 12 са с нов чип A14 и това е първият чип в индустрията на смартфони, изграден върху 5-нанометров процес за подобряване на производителността и ефективността, като 6-ядреният процесор и 4-ядреният графичен процесор в A14 са с до 50 процента по-бързи от най-бързите конкурентни смартфон чипове. 

Камера на iPhone 12 и iPhone 12 mini

IPhone 12 и 12 mini са сходни с Pro моделите в много от техническите характеристики, но по отношение на камерите разликите са видими. Докато моделите Pro включват настройка на камера с тройна леща със скенер LiDAR и други функции, iPhone 12 и iPhone 12 mini нямат толкова настройки на камерата с двойни обективи. Въпреки това, има значителни подобрения на камерата в новите модели iPhone 12 в сравнение с iPhone 11. Има f / 2.4 Ultra Wide камера и Wide камера, която има нова бленда f / 1.6 пропускаща 27% повече светлина за по-добри резултати при слаба светлина, заедно с 2x оптично увеличение и 5x цифрово увеличение.

Чипът A14 захранва нови функции на камерата за подобрени снимки с повече текстура и по-малко шум и нощен режим с по-добър контраст на изображението. Има функция Smart HDR 3, която регулира баланса на бялото, контраста, текстурата и наситеността на снимките за по-естествено изглеждащи изображения. Камерата за селфи вече поддържа Smart HDR 3, Deep Fusion, нощен режим и портретни снимки в нощен режим.

Подобно на моделите iPhone 12 Pro, моделите iPhone 12 могат да заснемат HDR видео с 30 кадъра в секунда с Dolby Vision, което позволява да се заснемат, редактират и споделят видеоклипове достойни за кино. Поддържа 4K видеозапис с до 60fps с подобрена кинематографична стабилизация на видеото и нощен режим.

Батерия в iPhone 12 и iPhone 12 mini

iPhone 12 предлага до 17 часа възпроизвеждане на видео, 11 часа стриймване на видео или 65 часа възпроизвеждане на аудио. iPhone 12 mini предлага до 15 часа възпроизвеждане на видео, 10 часа стриймване на видео или 50 часа възпроизвеждане на аудио. И двата нови модела iPhone поддържат бързо зареждане, което осигурява 50% зареждане за 30 минути с помощта на 20W зарядно.

Новите iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

 По-скъпите модели iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max  са за хората, които искат абсолютното най-добро от своите телефони.

Дисплей на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

И двата нови модела Pro разполагат с дисплеи Super Retina XDR, които са от край до край. 6,1-инчовият iPhone 12 Pro има резолюция 2532 x 1170 с 460 пиксела на инч, докато 6,7-инчовият iPhone 12 Pro Max има резолюция 2778 x 1284 и 458 ppi. Дисплеите са с HDR поддръжка с максимална яркост от 1200 нита. Поддържат и всички функции въведени до сега - Wide Color, Haptic Touch и True Tone.

Дизайн и характеристики на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro и iPhone Pro Max имат изцяло нов външен вид, подобен на дизайна на iPad Pro с плоски ръбове вместо заоблените ръбове, използвани в предишни модели и матов стъклен гръб, заобиколен от лента от неръждаема стомана. Опциите за цвят включват графит, сребро, злато и тихоокеанско синьо. Вече споменахме, че всички нови модели iPhone 12 са със стъкло с Ceramic Shield, което е изключително издръжливо. Имат IP68 устойчивост на вода и прах и могат да издържат на потапяне в до 6 метра вода до 30 минути. Всички нови модели iPhone 12 поддържат 5G свързаност за по-бързо теглене и качване на съдържание, по-качествен стрийминг на видео, подобрени игри и повиквания с висока разделителна способност. iPhone 12  Pro и  iPhone 12 Pro Max са с новя чип A14, който значително подобрява производителността и ефективността. За още подробности за 5G и A14 процесора в новите модели iPhone 12, моля прегледайте статията в частта за iPhone 12 и iPhone 12 mini.

Основни характеристики на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

Всички нови модели iPhone 12 поддържат 5G свързаност за по-бързо теглене и качване на съдържание, по-качествен стрийминг на видео, подобрени игри и повиквания с висока разделителна способност. iPhone 12  Pro и  iPhone 12 Pro Max са с новя чип A14, който значително подобрява производителността и ефективността. За още подробности за 5G и A14 процесора в новите модели iPhone 12, моля прегледайте статията в частта за iPhone 12 и iPhone 12 mini.

Камера в iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

В по-голямата си част iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max предлагат идентични спецификации, но изключението е камерата, където има някои забележими разлики. iPhone 12 Pro е оборудван с нова широкоекранна камера със седем елемента с бленда f / 1.6, която носи 27% подобрена производителност при слаба светлина за снимки и видеоклипове. Има и Ultra Wide камера със зрително поле от 120 градуса и 52-милиметров телеобектив, който предлага 4x оптично увеличение.

 iPhone 12 Pro Max също разполага със седем-елементарна широкоъгълна камера с бленда f / 1.6, но е с по-голям сензор за 87% подобрение при слаба светлина. Той има същата ултраширока камера и 65-милиметров телеобектив, който позволява 5x оптично увеличение. Стабилизацията на изображението за снимки и видеоклипове е по-добра от всякога.

И в двата модела има нов процесор за обработка на изображенията предоставящ нови възможности за дигитална фотография. Вече е наличен нощен режим за предната камера TrueDepth и Ultra Wide камерата, а Deep Fusion е наличен за всички камери. Нова функция Smart HDR 3 носи по-реални изображения. Има и поддръжка за ProRAW, функция, която съчетава обработката на изображения на Apple с гъвкавостта на RAW файловия формат, предлагайки пълен контрол върху цвета, детайлите и динамичния обхват. Що се отнася до видеото, моделите iPhone 12 Pro поддържат 4K 60fps видео и HDR видеозапис с Dolby Vision с до 60 кадъра в секунда и по-добра стабилизация на видеото. Опцията за видеозаснемане в нощен режим позволява впечатляващи резултати през нощта.

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max са оборудвани със скенер LiDAR, който измерва светлинното разстояние и дълбочината на пикселите на заобикалящо ни място, за да го очертае. Той позволява по-реалистични AR изживявания и подобрява автофокуса с 6 пъти при ниска осветеност. LiDAR скенерът работи в портрети в нощен режим.

Батерията на iPhone 12 Pro издържа до 18 часа възпроизвеждане на видео, 11 часа стриймване на видео или 65 часа възпроизвеждане на аудио. IPhone 12 Pro Max предлага до 20 часа възпроизвеждане на видео, 12 часа стрийм и до 80 часа възпроизвеждане на аудио. Това е най-дългия живот на батерията в iPhone досега.

И двата нови iPhone-а поддържат бързо зареждане, което осигурява 50% зареждане за 30 минути с помощта на 20W захранващ адаптер. В тази връзка от Apple представиха нови аксесоари MagSafe, предназначени да работят с пръстен от магнити, вградени в новите устройства. Има зарядно устройство MagSafe плюс калъфи MagSafe и аксесоари за портфейла. MagSafe поддържа 15W безжично зареждане.

Захранващият адаптер и EarPods вече не са част от съдържанието на кутията на новите iPhone 12 и тези аксесоари трябва да бъдат закупени отделно. Всички модели iPhone вече се доставят с USB-C към Lightning кабел по подразбиране, като Apple премахва версията USB-A.

Датите около които се очакват първите бройки в оторизираните от Apple магазини за България са:

- iPhone 12 и iPhone 12 Pro - не по-рано от 30 октомври 2020 г.

-iPhone 12 mini и iPhone 12 Pro Max -  не по-рано от 13 ноември  2020 г.