Новитe MacBook Pro 2020, MacBook Air 2020, Apple Silicone

На ивента вчера, Applе поставиха ново начало в историята на своите компютри Mac. Те ще ползват нови процесори с общото име Apple Silicone и ще бъдат произвеждани от самата компания. Бяха обявени и първите мoдели, които влизат в продажба в САЩ от днес.

Още през лятото, от Apple съобщиха новината за плановете си, компютрите произвеждани от тях, да преминат изцяло на собствени процесори. Причините за това са много. От една страна Apple ще бъдат независими от Intel, от друга страна цената за процесор ще е по-ниска, тъй като те самите ще ги произвеждат. Но най-важната причина е, че Apple ще имат контрол върху новите процесори и ще ги проектират съобразно собствените нужди, имплементирайки всички най-нови постижения. Да не забравяме, че през последното десетилетие, процесорите, които се използват за направата на iPhone и iPad са също произвеждани от Apple. Това не е ново начало, а едно логично развитие, в което всички продукти на компанията ще бъдат снабдени със собствени процесори.

Името на първият процесор от линията Apple Silicone е М1. Проектиран специално за Mac, той осигурява невероятна производителност, персонализирани технологии и революционна енергийна ефективност. От Apple твърдят, че производителността е увеличена в пъти спрямо всички Mac компютри произвеждани до сега. Енергийната ефективност е несравнима с нито един друг процесор на пазара. Цели три пъти повече време за работа за 1 ват.

Apple пускат в продажба нови MacBook Pro 13“, MacBook Air и Mac mini, всичките оборудвани с Apple Silicone M1.

Новият MacBook Air вече е с пасивно охлаждане. Компютърът е снабден с осем ядрен процесор М1, който дава до 3.5 пъти по-висока производителност от предходният модел и до 5 пъти по-бърза графична карта. Отново благодарение на М1 процесора, батерията на новия MacBook Air предлага сърфиране до 17 часа и гледане на филми до 18 часа. Предлаганите базови модели са два:

MacBook Air Apple M1 Chip с 8 Core CPU и 7 Core GPU 256GB място за съхранение

и

MacBook Air Apple M1 Chip с 8-Core CPU и 8-Core GPU 512GB място за съхранение

По поръчка може да се закупят и с място за съхранение до 2TB и до 16GB оперативна памет.

Новият MacBook Pro с 13 инчов дисплей, е снабден с 8 ядрен M1 процесор, който дава до 2.8 пъти по-висока производителност от предходния модел и с до 5 пъти по-висока скорост на графичната карта. Батерията дава възможност за до 20 часа гледане на филми и до 18 часа за сърфиране в мрежата.

MacBook Pro 13 Apple M1 чип с 8-ядрен процесор и 8-ядрен графичен процесор 256GB място за съхранение

и

MacBook Pro 13 Apple M1 чип с 8-ядрен процесор и 8-ядрен графичен процесор 512GB място за съхранение

По поръчка може да се закупят и с място за съхранение до 2TB и до 16GB оперативна памет.

Новото Mac mini е оборудвано с 8 ядрен M1 процесор, който дава 3 пъти по-висока производителност и 6 пъти по-бърза графична обработка от предния модел. Базовите модели Mac mini са два, съответно с 256GB или 512GB място за съхранение. По поръчка могат да бъдат закупени с до 2TB място за съхранение и 16GB оперативна памет.

Много вероятно е в близките месеци да очакваме и обновяване на MacBook Pro 16, а също и на iMac и Mac Pro. Новите процесори Apple Silicone са важна част от кръга на хардуер, софтуер и услуги, който компанията изгради с годините и поставят нов, изключително висок стандарт в производството на компютри.

Новите MacBook Air 2020, МаcBook Pro 2020