Новите MacBook Pro Touch Bar

MacBook Pro Retina 2016 с тъчбар 13" и 15" са  топ линията на Apple в преносимите компютри.На 27 октомври след дългогодишно чакане Apple обновиха напълно моделите MacBook Pro като те вече са с по-тънък корпус, OLED тъч панел наречен Touch Bar, Touch ID за разпознаване на отпечатък от пръстите, Thunderbolt 3 и USB-C портове и най-новото поколение клавиатура с технология Butterfly 2.0.

Характеризиран от създателите си като 'най-тънкият, най-лекият и най-мощният" преносим компютър, новият MacBook Pro е наистина такъв.Благодарение на новата архитектура за охлаждане размерите му са доста редуцирани в сравнение с предното поколение.Въпреки по-малкият си размер обаче, новите MacBook Pro са подобни на външен вид на предишното поколение  - изцяло направни от алуминиев unibody корпус.Този път обаче освен естественият цвят на алуминият (silver), моделите се предлагат и в Space grey.

Това, което отличава съществено новият MacBook Pro от предшествениците си е наличието на Touch Bar OLED панел на мястото на функшън бутоните.Мултитъч дисплея променя своите бутони в зависимост от приложението , с което работите.Всички приложения на Apple са оптимизирани за Touch Bar, а и всички други разработчици имат възможността да се възползват от тях.Повече за Touch Bar може да прочетете в нашата предишна публикация тук.

Touch ID е технолигия за разпознаване на отпечатъци, която познаваме добре от iPhone и iPad.Този път тя е имплементирана в новите MacBook Pro.Основното и предназчначение е да отключвате компютъра само с пръста си, без въвеждането на парола.С Touch ID модете също да инсталирате програми и да плащате с Apple Pay.

touch ID

Новият MacBook Pro има и нов, още по-обширен force-touch trackpad, а клавиатурата е още по-тънка както споменахме с новата Butterfly технология, която за пръв път беше приложена в серията MacBook, но при MacBook Pro тя е версия 2, която е с по-малък ход при натискане на клавишите.

Новият модел е и с нови още по-силни високоговорители които правят слушането на музика и гледането на филми по-приятни.Дисплея също е със сериозни подобрения, той е по-силно осветен, с по-добър контраст и с още по-голяма гама от цветове за по-жива картина.

MacBook Pro Touch bar

Отвътре, новият MacBook Pro Retina с touch bar е екипиран с по-бърз и по-ефективен от към разход на енергия Skylake процесор,  много по-бърз SSD диск с възможност за поръчка до 2TB.Оперативната памет също е по-бърза -  LPDDR3 с честота на работа 2133MHz. 13" модел разплага с подобрена Intel Iris графична карта, а 15" модел е с AMD Radeon.

Всички стари портове са премахнати в новият модел като са заменени от 4 броя USB-C порта.Всеки един от тях подържа Thunderbolt 3 и USB 3.1.Това означава, че всеки един от портовете може да бъде използван за зареждане на компютъра, за изваждане на  видео и аудио, за пренос на данни и за интернет.Въпреки подобренията батерията остава със същото времетраене в режим на браузване.

USB-C стандарта е бъдещето и е въпрос на време да измести сегашният широко разпространен USB-A.Ето и видовете преходници, които са необходими в зависимост от различните видове приложения на новите Mac-ове.Apple намалиха драстично цената на оснонивят необходим преходник USB-C към USB-A и в момента тя е само 38 лв.

Новите MacBook Pro Touch Bar

Цените у нас за 13" модел с Тouch bar започват от 4135 лв. , а 15" модел с Touch bar стартира от 5503 лв.Apple пуснаха и бюджетен 13" модел, който няма Touch Bar , TouchID и е с 2 бр. USB-C порта.Неговата цена започва от 3443 лв.

Зареждането на новите MacBook Pro става с нов тип зарядно, различно от предишното поколение MagSafe.За модела с 13" дисплей, зарядното е 61W, като към него в комплекта има 2m USB-C кабел.В комплекта липсва удължителят, който присъстваше в предишните компютри.И за двата модела зарядното и кабела за зареждане са отделно, тоест не са едно цяло.Това е изключително удобно, тъй като имате възможността да изключите USB-C зареждащият кабел на Mac-a и в USB-C порта на зарядното да включите например USB-C към Lightning адаптор и спокойно да заредите своят iPhone или iPad.

Както сами се убедихте дългото чакане на новите MacBook Pro Touch bar не бе напразно.Новостите са много, а работата на новите Pro-та е истинско удоволствие.