Тази година Apple зарадваха всички почитатели на Mac компютрите с напълно обновени MacBook Pro Retina 13" и 15".Освен новият корпус и неверятните технически характеристики , Apple представиха напълно нов уникален начин за работа с приложения директно от клавиатурата нарезен Touch Bar.Той е наличен само в по-скъпите варианти на MacBook Pro Retina 13 и при цялата гама MacBook Pro Retina 15".

На външен вид изглежда невероятно, но нека да видим за какво точно и как можем да го изплозваме.Дали не е само една глезотия или невероятен инструмент, който може да направи ежедневните ни задачи на компютъра още по-бързи и приятни?

Touch Bar представлява стъклен сензорен дисплей разположен на мястото на т.н. functional keys (функционални бутони) при повечето компютри.Тове е най-горният ред от клавиатурата, който много често не се използва от много потребители.Apple са решили вместо да има един ред, който може да ползваме рядко или изобщо да не ползваме там да поставят сензорен дисплей, който да изобразява иконки на операции според приложението, което в момента е отворено и активно.По този начин потребителят има по-бърз достъп до най-често използваните функции на приложението , с което работи и не губи време за търсене или настройка със мишката или тракпада.

Нека да видим някои примери:

MacBook Pro Retina 2016 touch bar

Когато работите със Safari в Tuch Bar се отваря лента с бутони за търсене, снимки със сайтовете на заредените в момента табове, бутон за отваране на нов таб и други.Ако влезнете в сайт, в който е необхдимо да направите редакция на документ или да попълните форма ще видите, че ви се появяват инструментите за писане като Bold/Italic, подравнявания, цвят и големина на шрифтове и т.н.

Touch Bar MacBook Pro Retina 13

Ако отворите клипче в YOUTUBE или друг сайт със стрийминг на клипове или музика, който има вграден плеър, вие ще видите във вашият Touch Bar, че имате всички бутони за управление като PLAY, PAUSE и изключително удобен слайд за превъртане в която и да е част от клипа само с приплъзване.

Новият MacBook Pro

По време на писане не съобщения в iMessage на TouchBar дисплея се появява списък с емотикони и бутон за създаване на ново съобщение.

touchbar emoji

Ако iPhone-a ,  който е наблизо звънне или получите обаждане по FaceTime,  бутоните отново се визуализират в TouchBar.

 макбук про тъчбар

За онези от вас, които просто са свикнали и използват functional keys няма проблем, само с едно натискане те отново се появяват на клавиатурата.

mac touch bar function keys

През цялото време на работа независимо от отвореното приложения в десният край на Touch Bar седят постоянно едни и същи четири бутона.По подразбиране това са бутона за включване на Siri, бутоните за увеличение и намаления на звука.Вие може изключително лесно с приплъзване да изберете по ваш избор , кои бутони ще са там.

макбук про тъчбар

Занимаващите се с видеообработка няма как да не оценят по достойнство Touch Bar.Във Final Cut и iMovies избирането на подходящият момент на аудио и видео пътеките е повече от удоволствие.

MacBook Pro Retina 2016

Като всяко хубаво нещо и Touch Bar има своите огранизения.Не всяко приложение работи с него.Така например Firefox, Google Chrome или плеърат VLC към момента не могат да се възпозлват от глезотиите на Touch Bar.Въпреки това всеки ден все повече приложения биват оптимизирани за работа с Touch Bar.Ето някои от най-популярните: Safari, iMovie, Pages, Numbers, Keynote, GarageBand, Spark, 1Password, Fantastical,  Final Cut, Mind Note 2, PDF Expert, Pixelmator и нашумялото напоследък приложение Affinity Photo, което достойно се представя като алтернатива на Photoshop.Може да видите колко удобмо са интегрирани бутоните при обработка на снимки според различните операции, които извършвате с него.

MacBook Pro touch bar

Както предполагам се убедихте, Touch Bar е дълеч повече от глезотия.Това е необходимост, която пести време.Възможностите на Toch Bar са практически неизчерпаеми и всички с  нетърпение очакваме да видим какви нови приложения ще ни покабжат Apple и разработчиците на софтуер.