Много се пише в интернет пространството за кърнали, ядра, 32 и 64 бита и за това как да се стартира Snow Leopard в двата режима.Реших да внеса малко яснота по въпроса и се надявам материала да е полезен на всички заинтересовани.

На първо място за да стартирате 64 битова програма трябва да имате 64 битов процесор.Старите варианти на Intel Core Duo и Solo използвани в в първите модели на Intel-базираните iMacs, Mac minis, MacBooks и MacBook Pro. Процесорите Core Duo и Core Solo са 32 битови и могат само да работят с Snow Leopard и останалите програми в 32 битов режим. Това не е толкова зле колкото на пръв поглед ви се струва, тъй като ще имате по-малко проблеми със съвместимоста на програмите, които още не са пренаписани на 64 бита.Важно е да се знае, че и всички plug-ins трябва да са 32 битови за да работят.

Твърденивто , че ако имате 64 битов процесор използвате Snow Leopard  в 64 битов режим, не е вярно!В Snow Leopard Server кърнела е конфигуриран да стартира в 64 битов режим, докъто при нормалният клиентски Snow Leopard стартира в 32 битов режим.Това също не е проблем. Сървърите идват с предварително инсталиран набор от адски много инструменти и програми за управление и много от потребителите рядко инсталират допълнителен софтуер.Шанса те да имат проблем с 64 битоеата съвместимост е минимален. При клиентската версия нещата са различни , там имаме тонове от софтуер и шанса да не тръгне някоя програма понеже  е в 32 битова версия е равен на 99%.Все още много от производителите на софтуер пренаписват своите програми на 64 битов код.Когато софтуера стане 64 битов подчти напълно вие може да накарате Snow Leopard да стартира в 64 битов режим.Това става лесно, при стартиране задържате числата 3 и 2 за да стартирате в 32 битов режим и съответно 6 и 4 за 64 битов.Дори да стартирате в 32 битов режим ако процесорът ви е 64 битов, вие може да стартирате 64 битови програми да се възползвате от тях.