Следващата операционна система на Apple за компютри ще обладае духа на Планинският лъв - Mountain lion.Текста по представянето на системата гласи "Вдъхновен от iPad.Преобразен за Mac".Тенденцията да се прехвърлят добрите функции на iPad върху OS X продължават прогресивно.Apple представи към момента 10 основни допълнения, за които ще ви разкажем.





iCloud

В OS X Lion  за пръв път бе представена услугата "облак" на Apple iCloud даваша възможноста за синхронизация на данните между различните Apple  устройства (Mac, iPad, iPhone, iPod touch).В Mountain Lion нещата отиват още по-дълеч, само с еднократно логване с вашия Apple ID акунт, цялата ви информация автоматично ще се синхронизира с "облака".

Messages

Messages прави онова, което прави iChat и дори малко повече.То идва с iMessage - от вашия Mac може да изпращате неограничени съобщения към друг Mac, iPad, iPhone или iPod touch  (само за устройствата с  iOS5).Нещо повече, може да изпращате снимки, видео и документи, дори и към предварително зададени групи.Виждата далис ъобщението ви е било доставено и кога отсреща ви пишат.Преноса на данни е криптиран, по начин, по който кореспонденцията ви да остане конфиденциална.Бета версия на програмата може да бъде свалена безплатно още сега от тук.

Reminders

Добавен за пръв път в iOS5 за iPad и iPhone reminders е изключителна необходимост, която вече е достъпна и за Mac.Благодарение на Reminders нито една среща ли рожден ден няма да буде пропунсат.



Notes

Идеално място за нахвърляне на вашите мисли.Перфектно направени за iPad, Notes ( от англ."бележки")  ще бъдат достъпни и за Mac.Може да отбелязвате и записвате всичко, което ви изниква в главата веднага на момента.Да търсите в бележките и да маркирате по-важната част от тях.Можете да ги изпращате на приятели и дори да ги закачате на декстопа.



Notification center

Вижте всички нови неща само на едно място.Отново подобно на iOS5  в десния край на десктопа се отваря т.н. Notification center, където всеки нов мейл, ъпдейт , съобщение, статус на програма ясно ви напомнят за себе си в един елегантен и подреден вид.



Share sheets

Споделете още като видите.В Mountain lion новият бутон "Share" ще бъде почти във всяко приложение, така, че само с един клик да споделите, уебстраница, бележка, документ, снимки или видео.



Twitter

Още по-добрата интегрираност на Twitter в Mountain Lion e гарантирана.Почти във всяка програма има бутон за споделяне в Twitter.Логвате се еднократно с вашия акаунт и споделяте на воля по изключително лесен и интуитивен начин.



Game center

Към момента Game center е достъпен само за устройствата с iOS.Не за дълго.В Mountain lion потребителите ще могат да се възползват напълно от играта с приятел и споделянето на успехите благодарения на Game center.Регистрирате се веднъж и вашите приятели могат д ави канят на по игра както от Mac така и от iPad ,  iPhone и iPod touch.



AirPlay mirroring

Вашият десктоп на телевизора.Да, правилно разбрахте.Всичко , което виждате на вашият Mac виждате и на телевизора и то във FULL HD (1080p).За целта ви е необходимо единствено Apple TV.

Gatekeeper

Вашият Mac още по-сигурен и под ваш контрол.На кратко казано Gatekeeper  e превантивна мярка, с която свалянето и инсталирането на софтуер без ваше знания в бекграунд режим е невъзможно.Има три режима, между които може да избирате: да сваляте и инсталирате приложения от всякъде; Да сваляте приложения само от Apple Mac Store и с акаунт за разработчици; сваляне и инсталиране на програми само то Mac App Store.

All new features for China

Нещо, което пряко не ни касае, но е голяма стъпка в глобален аспект е поддръжката на операционната система и всички приложения на китайски език.

Видео с представяне на новите функционалности може да видите тук.