новият ipad, новият iphone 5, магазин apple, beats by dre

Едно от хубавите неща на Mac е, че е неговата операционна система е еднакво лесна за работа както от професионалисти така и от абсолютни начинаещи в компютърните технологии.Хората харесват това, че не трябва да мислят за неща като кодеци, преинсталиране, а просто си вършат работата.Въпреки това понякога се налага да се направят интервенции, които изискват съвсем малко повече познания от обикновенно.Една такава, е манимуплацията по форматиране на диска.Форматирането може да се наложи ако решите да си "разцепите" физическия дял на няколко логически.Доста често срещан сценарии е и форматирането на USB Flash drives или други външни дискове.Ето някои неща, които всеки от вас трябва да знае за да си спести доста неприятности.

Процеса по форматиране най-често се свежда до правилното избиране на формат.За да направим този избор се налага да знам каква е разликата по между им.

Mac OS Extended - това е формат разработен специално за Mac и се използва в последните версии като основен.Той има редица преимущества пред останалите, но не се разпознава от Windows.

FAT32 - Един от най-старите формати (1970 г.) се използва от по-старите версии на Windows като основен дял, а до ден днешен и като основен за почти всички USB флашки.Този формат се разпознава от всички популярни операционни системи включително и от Mac OS.Всеки Mac може да чете и пише от FAT32  дял.Въпреки това този фирмат има едно съществено ограничение и то е, че не може да съдържа файлове по-големи от 4GB.

NTFS - Това е формата използван като основен от най-новите версии на Windows.Няма ограничения като FAT32 и се разпознава от Mac с една малка уговорка - Mac може само да чете, но не може да записва по диска! С помощта на допълнителен софтуер (в повечето случаи платен) е възможно Mac OS безпроблемно да записва върху HTFS дялове.

ExFAT - Това е наследника на FAT32.Той се разпознава както от Wondows така и от Mac OS, като няма ограничение за големината на файловете.Освен това Mac OS може и да записва по диска.Ако у дома имате Mac и Windows ExFAT е най-подходящият за това формат.