новата операционна система macOS

В продължение на десетилетие името на операционната система бе OS X, но след появата на tvOS и watchOS Apple сметнаха за практично името на OS X да стане macOS.И така macOS Sierra e името на новата операционна система за Mac, която Apple обявиха вчера на WWDC 2016.

Новостите в Sierra са наистина много.Ще ви запознаем с някои от най-съществените.

Siri - гласовият асистент вече ще ни помага и на Mac.С негова помощ ще можем да задаваме команди докъто работим, тъй като Siri използва мултитаскинг.Siri може да търси във файлове с изклюителна точност; може да изпраща съобщения и мейли;може да търси в интернет и да изкарва резултати със снимки и други файлове; може да я питате за времето; да я накарате да ви пусне любимата ви музика; да ви показва конкретни снимки и много други.

Apple pay - услугата вече е интегрирана и за macOS като при пазаруване онлай ще бъдете помолен да се оторизирате, а това ще става лесно с помощта на Apple Watch или fingerprint функцията на iPhone.

Auto unlock - край на досадните пароли.Ако сте собственик на Apple Watch вече вашият Mac ще знае, че вие сте наблизо и автоматично ще отключи компютъра ви.

iCloud Drive desktop - всички знаем, че е лоша практика и всички го правим - засимваме с най-важните си файлове десктопа.Този навик вече ще бъде предимство.В Sierra ще може да се синхронизират файловете от десктопа с вашите iPhone и iPad.

Оптимизиран диск - в днешно време всички се радваме на дискове с много памет.Въпреки всички флаш памета все още остава скъпа, а ние винаги имаме нужда от още и още свободно пространство.В новата операционна система Sierra оптимизирането ще става автоматично като старите и най-малко употребявани файлове ще се качват в iCloud.

Picture in picture - "картина в картината" е функция, която предизвика аплодисментите на публиката на WWDC 2016.Вече ще е възможно докъто работите в друго приложение, само картината от YouTube или друг сайт да седи в някой ъгъл и да гледате докато вършите друга работа.

Tabs - вече всеки прозорец в операционната система ще има таб.

Universal clipboard - вече ще можем да копираме текст, файл или картина на нашият Mac и да ги "пейстнем" в iPhone, iPad или iPod touch.

Photos - новост тук е табът Memories, който излиза заедно с Photos, Shared, Albums и Projects.Memories автоматично генерира слайдшоу базирано на вашите снимки, видео, събития и места.

Разбира се това не са всички промени.Новата macOS Sierra ще бъде достъпна като безплатен ъпгрейд есента на 2016. 

macOS Sierra

новата операционна система за Mac