419_ELCAPITAN_x2

Apple пуснаха последната версия на операционната система за своите компютри Mac.Системата е стабилна с добавени нови функционалности, но по-скоро можем да я наречем "полираната" версия на Yosemite, от колкото напълно обновена версия.Това всичщност ни подказва, че предишната версия се доближава максимално до това, което една добра операционна система трябва да бъде.Ето какво ново:



Split View



Безпроблемното, използване на няколко апликации едновременно, е едно от нещата, които превръщат използването на Mac в страхотно преживяване. Друго такова, е възможността да се фокусирате върху дадена апликация, на пълен екран. Благодарение на новата функция Split Screen, получавате най-доброто и от двете възможности. Тя автоматично изпълва екрана ви, с две апликации по ваш избор. Така например, можете да планирате вечеря с приятел в Messages, докато едновременно с това търсите подходящ ресторант в Maps. Или пък, да работите над документ в Pages, докато извършвате свеото проучване в Safari. Правите всичко това, без излишно разсейване от другите ви отворени апликации и без да е необходимо ръчно да преоразмерявате и местите прозорци насам, натам. И разбира се, десктопът ви остава само на един swipe разстояние, така, че, ще ви е по-лесно от всякога, да се върнете към всичко която и да е от дейностите с които се занимавате на своя Mac.



Mission Control



Новият, значително подобрен Mission Control, ви позволява лесно да организирате и преорганизирате, всички програми които сте отворили на своя Mac. С един единствен swipe, всички прозорци на вашия десктоп, се подреждат еднослойно, без да се припокриват или скриват взаимно. Mission Control, ги подрежда по един и същи или близък начин всеки път, за да може да намерите това което търсите възможно най-бързо. А когато имате много прозорци, всеки от които “настоява” за свое място на екрана, няма по-лесно нещо от това да им го предоставите. Просто хванете желания прозорец и го пуснете в ново десктоп-пространство. Никога не е било толкова лесно да разпределите и подредите работните си процеси, както сега с El Capitan.



Spotlight



В El Capitan, Spotlight е станал по-умен от всякога, като вече показва резултати за времето, събитията в спорта, стоковия пазар, уеб видео и информация за пътния трафик. Освен това, може да използвате гласът си, за да му задавате команди на английски и да откривате по-лесно файловете на своя харддиск. И не е само това. Spotlight е доста по-гъвкав от преди, защото вече може да преоразмерявате прозореца му за да виждате повече резултати, а и да го поставите там, където, ще ви бъде най-удобен.



Mail



Подобрената поддръжка на пълен екран както и новите жестове с тракпада или мишката, правят боравенето с вашата мейл кореспонденция, по-бърза и плавна от когато и да било. Също така, El Capitan, вече ви позволява да управлявате своя календар и контактите си, директно във inbox папката на вашия мейл.



Notes



Новата, по-мощна апликация Notes, вече е много повече от едно наистина чудесно средство, което да събира на едно място мислите, които искате да запиешете набързо и да проследите на по-късен етап. Сега вече може на секундата да превърнете един списък, в списък с отметки. Или лесно да добавите снимка, видео, уеб линк или локация от картата в която и да е от вашите бележки. А благодарение на iCloud, всички ваши бележки както и тяхното съдържание, ще бъдат винаги актуализирани във всички ваши устройства. Така например, може да създадете бележка на своя Mac и после безпроблемно да я прегледате на своя iPhone.



Photos



Обновената и по-мощна апликация Photos, ви позволява да придадете лична нотка на своите снимки, благодарение на цяла нова плеяда от third-party инструменти за редактиране на дигитално фото. А подобрените възможности за организация на изображенията, поддръжката на новият формат Live Photos, както и повишената производителност, правят този процес наистина плавен и още по-безпроблемен.



Safari



За пореден път, ще се уверите, че новото Safari, включено в El Capitan, е най-добрият интернет браузър създаван някога. Изключително удобната нова функция Pinned Sites, ви позволява да държите своите любими сайтове винаги отворени за да са достъпни във всеки един момент. Освен това, можете бързо да заглушите даден аудио сигнал, без да ви се налага да дирите табът от който идва, както и да използвате AirPlay, за да стриймвате конкретно уеб видео на своя HDTV, без да е нужно да споделяте целия си десктоп.



Maps



Ако често използвате обществения транспорт, сега, в някои избрани градове, ще можете да се ориентирате, още по-лесно и бързо, благодарение на обновената Maps. В нея, ще откриете всички средства, които са ви необходими, за да стигнете най-лесно от точка А, до точка Б, като например карти на градския транспорт, транспортни указания и графици.



Metal



Metal, е фундаментална, графична технология, която снабдява игрите и апликациите ви, с почти непосредствен достъп до графичния процесор на вашия Mac, като по този начин ви предоставя значително по-добра производителност и изображения, много по-богати в графичен аспект. Metal, също така позволява на главния и графичния процесори, да са още по-ефективни при съвместна работа, като така, не само се повишава производителността им, но и намалява тяхната енерго-консумация.



Производителност



OS X El Capitan, ще накара вашият Mac да върви още по-плавно и пъргаво. Сега, нещата които правите всеки ден - като например, стартирането и превключването на вашите апликации, отварянето на PDF файлове, влизането във вашия мейл и други, ще се случват по-бързо и по-лесно от когато и да било.