За оптимизацията и фрагментацията 

Оптимизацията е процес, в който физическото местоположение на файловете по обем, е "гъвкаво."Файлове и метаданните са ре-подредени, с цел подобряване на достъпа до данни за времето , в което се движат в един твърд диск на главата. 

Файлове могат да се "фрагментирато" с течение на времето, тоест не са се променили  като обем , но частите на един файл, са съхранявани в различни места от диска. Процесът на събиране на файловите чати и пускането им "отново заедно" е известен като оптимизация. 





Продукти обект на статията



Mac OS X 10,0, Mac OS X 10,1, 10,2 Mac OS X, Mac OS X 10,3, 10,4 Mac OS X, Mac OS X 10,5



Трябва ли да оптимизирате? 

Най-вероятно няма да има нужда да оптимизирате  ако използвате Mac OS X, защото:



  • Капацитета на твърдия диск в последно време е доста по-голям, отколкото преди няколко години. С повече свободно пространство на разположение, файловата система не е необходимо да се препълва всеки път. Mac OS Разширеното форматиране (HFS Plus) избягва повторно използване на пространство от изтритите файлове, доколкото е възможно, за да се избегне преждевременно попълване на малки области от наскоро освободеното пространство.


  • Фрагментиране често е следствиеа от непрекъснато добавяните данни за съществуващи файлове. С по-бързи твърди дискове и по-добро кеширане, както и прилагането на новата опаковка формат, дава заявления за пренаписване на целия файл всеки път. Mac OS X 10,3 Panther може автоматично да дефрагментирате такива бавни за отглеждане файлове. Този процес понякога се споменава като "Hot-File-Adaptive-Clustering."


  • Всички тези начини за самоконтрол на дисковото пространство довейдат до обезсмисляне на допълнителната, целенасочена дефрагментация..




Забележка: Mac OS X  използва стотици хиляди малки файлове, много от които са рядко достъпни. Оптимизирането на тях може да бъде бъде причина за ниската(бавна) работоспособност на системата.Съществува също така възможност, че някой от файловете, поставени в "горещата зона" за бързо  четене по време на стартиране на системата могат да бъдат преместени по време на дефрагментациятаn, което би  намалило  ефективността им. 

Ако смятате, че въпреки всичко ви се налага да дефрагментирате 

Преди да започнете е препоръчително да рестартирате. 

Ако вашите дискове са почти пълни, или често създавате големи файлове  (например за редактиране на видео), има възможност да постигнете някакво подобрение посредством дефрагментация. В този случай, бихте могли да се възползват от някои допълнителни програми, които предлагат това като Drive Genius 2  или IDefrag.

Друга възможност е да направите резервно копие на важните ви файлове, изтривате на твърдия диск, след което преинсталирате Mac OS X и вашите архивирани файлове.