Преди броени часове Apple пуснаха официално дългоочакваната нова версия на операционната система за компютри OS X - Mountain Lion.Имаща имидж на най-съвременната и най- иновативна сред всички операционни системи за компютри правени някога OS X отдавна е извоювала доверието както на професионалисти така и на хора, които използват компютрите си основно за забавление.Най-новата версия Mountain Lion предлага над 200 нововъведения в сравнения с предишната версия Lion. Ако трябва да обобщим новостите, можем спокойно да кажем , че те са инспирирани най-вече от мобилната операционна система на Apple iOS, с която милиони хора отдавна са свикнали. Най-полезните функционалности и приложения от iOS са имплементирани в 10.8 Mountain Lion.Така например Message app, който ви дава възможност да пишете iMessage съобщения вече и от вашият Mac; Reminders е наличен в Mountain Lion, нещо повече благодарение на iCloud всички документи, бележки и апомяния се синхронизират между вашите Apple устройства ( а също и с Windows ползващ iCloud ); Game center е вече част от Mountain Lion - може да споделяте успехите в игрите както и да играете с приятели , който играят от Mac, iPad, iPhone или iPod touch благодарение на Game center ; Notifications отново взаимствана от iOS ви дава възможност постоянно да сте усведомен за това, което се случва около вас и то само в случай , че го желаете; Air Play mirroring - една от най-чаканите функционалности - с нея може да споделяте дисплея на компютъра посредством Apple TV на вашият Full HD телевизор напълно безжично!

Разбира се освен взаимствани "глезотии" от iOS , Mountain Lion идва с доста сериозни програми като Gate keeper, благодарение на който сигурността на операционната система минава на едно дори още по-високо ниво. С няколко думи вие решавате от кои източници да може да се инсталират програми на компютъра ви: само програми свалени от Apple App Store, такива от сертифицирани компании или всичко сваляно от интернет.

Power nap е също новост, благодарение на която бекъпа към външен хард диск или TimeCapsule може да става дори при затворен преносим компютър. Браузъра Safari показва завидна производителност, а полето за търсене и това за въвеждането на сайт са сляти в едно.

Новата операционна система определено ще зарасва всички почитатели на Apple компютрите, както и онези, които към момента ползват само iOS устройтва, но са изключително доволни и искат да заменят компютърат си с Windows с Mac.Подробно описание на всички нови функции може да намерите тук . За да направите ъпгрейд към Mountain Lion трябва да имате инсталирана операционна система Lion и хардуерът ви да отговаря на техническите характеристики , които са посочени е Apple App Store от където и става закупуването на MountainLion. Цената е повече от атрактивна 15.99 евро (само се замислете каква е цената на всеки нов Windows ). Онези от вас, който са закупили компютри Apple в последно време могат да свалят Mountain Lion безплатно, за повече информация вижте тук .

магазин apple