В последната главна версия на OS X - El Capitan прави впечателние, че липсват уж между другото някои инструменти в Disk Utility.Опцията за Secure erease на празното пространство, а така също и опцията за Secure erease на целият диск.Последните две се използват за да не може да бъде възстановена информацията от изтритите дискове.Причините за това може да са много, но най-често срещаните са, че компютъра сменя собственика и е желателно информацията да бъде безвъзвратно изтрита.

Въпреки, че през графичния интерфейс на Disk utility не може да бъде достъпена тази опция за изтриване, напредналите потребители (т.н. Power users) могат да изтрият целият диск сигурно като използват Terminal.

Първо компютъра трябва да се вкара в Recovery mode (restart и задържане на CMD + R клавишите).След зареждане се влиза в Terminal.



Ще използваме програмата diskutil.Като напишете в Terminal diskutil и натиснете enter ще видите всички възможни опции на командата.



OSX_Terminal

Първото, което трябва да направите е да напишете diskutil list за да ви бъде предоставена информация за всички партишъни на физическия дял.Резултата ще прелича на  нешо подобно:



/dev/disk0  (internal, physical):

,

/dev/disk1 (internal, virtual):

и др.По големината на диска, която ще ви е дадена ще се ориентирате кой е дяла, който искате да изтриете.Освен това думичките в скобите physical трябва да ви подскажат правилният избор на диск.Внимавайте много да не изтриете нещо, което не трябва, тъй като възстановяването ще е невъзможно!!! След като сте сигурни кой е диска, следва да напишете следната команда:



diskutil secureErase 1 /dev/disk0

Числото след secureErase определя нивото на сигурно изтриване последвано от диска, който сте избрал.



1 - Single pass randomly erase the disk.

2 - US DoD 7 pass secure erase.

3 - Gutmann algorithm 35 pass secure erase.

Въоражете с търпение, тъй като , който и от вариантите да изберете, триенето ще отнеме време.Статуса на изтриване се изписва в %, когато те станат 100% диска е напълно и сигурно изтрит.



secure_erease_mac