mac os

В последно време се вдига голям шум около новата операционна система на Microsoft - Windows 7. Тъй като тя се очертава да излезне края на 2009, тоест същата година, когато и новият Mac OS - Snow Leopard на Apple, реших да се позапозная с последната информация за двете и до колкото е възможно да направя съпоставка между тях.

Въпреки старанието ми да бъда безпристрастен, от по-долу изброените факти ще се убедите, че ако вашата операционна система е Leopard,  то вие със сигурност сте заложили на печалившата карта.Ето и фактите:

Някои от въведенията в Windows 7:

"Лента на задачите" - обновена, съдържа по-подробна информация; "показване едновременно на няколко прозореца на една програма" - обновено и взаимствано то Mac OS; Jump list (списъци на функциите) - ново.Обновено персонализиране на десктопа; Нов интерфейс на WLAN картата за свързване; По-малко подпрозорци от Vista; Показването на снимки е взаимствано от Mac OS. Multi Touch screen - управление чрез докосване на монитора.Стабилност - значително подобрена, базираща се на нова система на работа, малко преди да се срине определена програма, тя се зарежда в рам памета и вие работите с нейното копие, докато Windows 7 работи по изчистването на проблема.Отпаднали са Movie Maker и Photo gallery  и Windows Mail.Те ще могат да се изтеглят безплатно то сайта на Microsoft.Ще има промени на калкулатора, Paint и Notepad.

С две думи, можем да кажем, че Windows 7 е онова, което трябваше да представлява Windows Vista.Отстранени са проблемите от Vista, добавени са козметизни и функционални промени, както е и подобрена надежността.Добре, но нищо ново под слънцето, тоест Windows потребителите може и да ахнат след инсталацията на Windows 7, но това според мен не ще е възможно за човек работил поне малкона Mac OS.

Шо се отнася до Snow Leopard, работата по сигурноста и надежноста е от съществено значение.Големи промнеи не се очакват, като изключим работата с 64 битови програми и въпроса с подръжката на приложения за по-старите версии на операционната система.

Снимки на иннтерфейса на Windows 7 от официалният сайт на Microsoft.

windows 7

windows 7

windows 7