Може би сте се замисляли над въпроса мога ли да предоставя интернета, който имам на своя MacBook например с лаптопа на приятелката ми или с някой PDA  или iPhone?Отговорът е ДА при това съвсем лесно.Това, която трябва да си представите като картинка е два порта на вашият Mac, съответно сорса (източника на интернет) и таргета (порта, през който ще споделяте).За да стане по ясно, ще проследим няколко много възможни сценария.



Нека си представим, че сте в заведение , в ковто има free wi-fi spot, но сте с приятел, който ползва Blackberry телефон, който няма Wi-Fi функция, но за сметка на това има Bluetooth.Това, което остава да направите за да споделите интернета с него се състои в следните стъпки:



1. Отваряте System Preferences/Sharing и слагате отметка на Internet sharing



2. Отваряте System Preferences/Bluetooth/Advanced и слагате отметка на Share my internet with another bluetooth device



3. Връщате се в менюто от стъпка 1 и в дясно ще видите няколко възможности за: Share your connection from, в случая избирате  AirPort  тъй като интернета ви идва през AirPort.



4. В същото меню отдолу има опция To computers using: там избирате Bluetooth.



5. Остава в System Preferences/Bluetooth/ да свържете двете устройства ( pairing) и вече приятелят ви ще има интернет.



Друг още по възможен сценарии е вие да разполагате с USB модем за пренос на данни на някой от мобилните оператори, но колегата до вас във влака например да няма, а да иска да провери мейла си на своя лаптоп.То тогава ще предадем интернета, който получаваме през USB модема ( по  PPP) през нашият AirPort, така че колегата да ни намери като  Wi-Fi spot.Ето разрешението на въпроса в няколко стъпки:



1. Отваряте System Preferences/Sharing и слагате отметка на Internet sharing



2. В Share your connection from избирате вашият PPP модем



3. За To computers using избирате AirPort



4. Създавате има на Wi-Fi точката.Избирате 128 bit WEP  парола (само да отбележим , че WEP не е сред най-надежните защити на wi-fi интернет трафика, но в случая би отнело известно време за кракването, за което се счита че вече колегата ви ще си е свършил работа).



5.Колегата ви избира мрежата с името, което сте избрал и сътоветната парола и вече може да се възползва пълноценно от вашият нет.